Ružička: Rusi dolaze u Hrvatsku po američka i europska cjepiva

02.11.2021.

09:51

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Istok Europe imaju najgoru statistiku što se tiče širenja korona zaraze. Najgore stanje je u Ruskoj Federaciji gdje je prije nekoliko dana ponovno uveden lockdown - posljednji put bilo je to u lipnju prošle godine. Rade samo osnovne trgovine, ljekarne, škole su zatvorene do daljnjeg. Nastavlja li se spomenuto zatvaranje, za "Studio 4" otkrio je Rajko Ružička, direktora HTZ-ovog ureda u Moskvi.

- Lockdown je do idućeg ponedjeljka 8. studenoga, iako se već sada priča da će se produljiti. Neke od ruskih regija već su donijele odluke da se produljuje do 14. studenoga, rekao je.

Rusija ima nisku procijepljenost. Ružička je rekao da su cjepni punktovi sada ipak puni ljudi.

- Očito je da su veliki postotak novooboljelih i smrtnosti bili okidač da ih natjera da krenu razmišljati o sebi i da se cijepe, rekao je.

Granice nisu zatvorene. Mnogi Rusi su zaključili da im je sigurnije napustiti zemlju.

- Aerodromi su puni, leti se u Tursku, Egipat, toplije krajeve. Bez obzira što Hrvatska ne spada u te destinacije u kojima se može kupati u moru, dosta Rusa leti za Hrvatsku, a jedan od razloga je cijepljenje nekim od zapadnoeuropskih ili američkih cjepiva, rekao je Ružička.

Dosta Rusa, rekao je, ne želi se cijepiti s ruskim cjepivom Sputnikom V jer ga većina zemalja u EU ne priznaje. Iznimka je Hrvatska.

- To je i doprinijelo briljantnim rezultatima turističke sezone kada gledamo rusko emitivno tržište. Puno Rusa želi putovati i ići u Europu, a jedini način je da se cijepe nekim američkim ili zapadnoeuropskim cjepivima. Hrvatska ja na njihovom nišanu. Tko nije cijepljen može doći i s PCR testom, cijepljenje je besplatno i mogu dobiti QR kod s kojim mogu onda putovati po Europi. Nadam se da će se oni vratiti u Hrvatsku, rekao je Ružička.

Komentirao je i kako Hrvatska stoji s dolasciima ruskh turista:

- Ove godine smo odigrali briljantnu igru. Donijeli smo brzo odluku da prihvaćamo ruske turiste, to je bila sjajna strateška odluka. Prihvatili smo cijepljenje Sputnikom V i to je otvorilo put ruskim turistima. Vrlo brzo su dobili informaciji, HTZ je napravila sjajnu kampanju. S današnjim danom smo preko 80 posto rekordne 2019. godine. Ove godine smo dobili turiste koji nikad prije nisu bili u Hrvatskoj, primjerice turiste koji vole luksuzan odmor, i što je sjajno njihov feedback je odličan, rekao je Ružička dodajući da u 2022. možemo očekivati još veći broj ruskih turista.

Više pogledajte u u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!