Ryanair tuži Veliku Britaniju zbog restriktivnih mjera za putovanja

17.06.2021.

10:30

Autor: M.M./HRT/Hina

Ryanair

Ryanair

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Irska aviokompanija Ryanair tužit će Veliku Britaniju zbog svog sustava semafora za međunarodno putovanje, nadajući se time primorati vlasti na ublažavanje strogih restriktivnih mjera uvedenih zbog Covida-19.

Ryanair se udružio s grupacijom Manchester Airports Group (MAG), a tužbu bi visokom sudu u Engleskoj trebali predati danas, tražeći pojašnjenje oko transparentnosti tog sustava, priopćeno je iz MAG-a.

Očekuje se da će se tužbi pridružiti i druge aviokompanije.

Nekoliko tjedana prije vrhunca ljetne sezone, kad bilježi najveće prihode, taj je sektor zabrinut da bi mogao izgubiti još jedno ljeto zbog blokada britanske vlade, što znači još gubitaka radnih mjesta i sredstava.

Aviokompanije su više puta kritizirale vladin sustav semafora za međunarodne destinacije, tvrdeći da je nepredvidljiv i nije utemeljen u znanosti.

Britanske vlasti dopustile su putovanja od svibnja, nakon mjeseci opće karantene, no obeshrabruju posjećivanje popularnih destinacija poput Španjolske, Francuske, Grčke, SAD-a ili Hrvatske, klasificirajući ih žutom bojom u svom sustavu.

Ta boja znači da pri povratku u Britaniju putnici moraju provesti 10 dana u karanteni i nekoliko se puta testirati na Covid-19. Samo nekoliko država označeno je zelenom bojom, a među njima nema članica Europske unije.

Aviokompanije stoga svojom tužbom pozivaju vladu da jasnije objasni kako donosi odluke o kategorizaciji država zbog dramatičnog utjecaja koje one imaju na zračni promet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!