S Kinom u mislima, Papa otputovao u posjet maloj katoličkoj zajednici u Mongoliji

31.08.2023.

21:43

Autor: A.V./HRT/Hina

Papa otputovao u Mongoliju

Papa otputovao u Mongoliju

Foto: Vatican Media / via REUTERS

Papa Franjo otputovao je u četvrtak navečer u Mongoliju, dominantno budističku zemlju sa samo 1450 katolika, za koju se Vatikan nada da može djelovati kao posrednik u poboljšanju teških odnosa s Kinom. 

Zrakoplov ITA Airwaysa s Papom, njegovom pratnjom i novinarima poletio je iz Rima oko 18.40 sati, a let do Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, trajat će 9 sati i 30 minuta.

Zrakoplov će letjeti nad Kinom oko sat vremena prije nego što uđe u zračni prostor Mongolije. Franjo će kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu poslati poruku iz zrakoplova, kao što šalje i drugim čelnicima svaki put kad leti iznad njihovih zemalja.

U porukama se obično zazivaju Božji blagoslovi za zemlju i njezin narod, no u slučaju Kine pomnije ih se sastavlja s obzirom na komplicirane odnose Vatikana s Pekingom.

Mongolija je bila dio Kine do 1921. godine te njeguje bliske političke i ekonomske veze s Pekingom. Diplomati kažu da bi upravo Mongolija mogla biti posrednik s Kinom.

Posjećivanje mjesta u kojima su katolici manjina dio je Franjine politike skretanja pozornosti na ljude i probleme na, kako ih je nazvao, periferijama društva i svijeta. Većinu glavnih gradova zapadne Europe nije posjetio.

Prvo događanje Franjo (86), kojemu su sada potrebna invalidska kolica, imat će u subotu kada će se obratiti vladinim čelnicima i diplomatskom zboru.

- Papin posjet pokazuje svijetu da suvremena Mongolija nastavlja prihvaćati slobodu vjere i miroljubiv suživot religija u Mongoliji, rekla je u Ulan Batoru Gerelmaa Davaasuren, mongolska veleposlanica u Vatikanu.

Franjo bi trebao sudjelovati na međureligijskom sastanku u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!