S. Koreja prozvala J. Koreju i SAD da vojnim vježbama podižu napetosti

07.03.2023.

01:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a

Zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a

Foto: South Korean Defence Ministry / REUTERS

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je u ponedjeljak Sjedinjene Države i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vježbama produbljuju napetosti na korejskom poluotoku, izvijestio je u utorak državni medij KCNA.

Dužnosnik ministarstva u izjavi je optužio SAD da zaoštravaju situaciju, kritizirajući nedavno održanu zajedničku vježbu ratnog zrakoplovstva u kojoj su sudjelovali i strateški američki bombarderi dugog dometa.

Sjeverna Koreja kritizirala je i za početak idućeg tjedna zakazane opsežne vojne vježbe koje će dvije zemlje izvoditi više od deset dana.

U odvojenoj izjavi, Kim Yo Jong, utjecajna sestra vođe Kim Jong Una upozorila je da će Sjeverna Koreja protumačiti kao "objavu rata" ako SAD poduzmu vojne akcije protiv njihova testiranja strateškog oružja.

Saveznici su u petak poručili da je predstojeća zajednička vježba "Štit slobode" osmišljena s ciljem jačanja obrane i sposobnosti reagiranja Saveza, te je unutar scenarija usmjerena na situacije kao što su promjenjivo sigurnosno okruženje, agresija Sjeverne Koreje i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!