07:22 / 04.08.2020.

Autor: I.D./HINA

S. Koreja razvila nuklearne uređaje koji odgovaraju balističkim raketama

Foto: REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Foto: REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Foto: - / REUTERS

U izvješću neovisnih stručnjaka koji prate američke sankcije navodi se da su zemlje, koje one nisu identificirale, vjerovale da je S. Koreji zadnjih šest nuklearnih testova vjerojatno pomoglo u razvoju minijaturnih nuklearnih uređaja.
Sjeverna Koreja nastavlja razvijati program nuklearnoga oružja, a nekoliko zemalja procjenjuje da je vjerojatno razvila minijaturne nuklearne uređaje kako bi ih uklopila u svoje balističke rakete, navodi se u UN-ovu povjerljivom izvješću.

Izvješće neovisnih stručnjaka koji prate američke sankcije navodi da su zemlje, koje one nisu identificirale, vjerovale da je Sjevernoj Koreji zadnjih šest nuklearnih testova vjerojatno pomoglo u razvoju minijaturnih nuklearnih uređaja.

Pjongjang nije proveo nuklearni test od rujna 2017. godine.

Privremeno izvješće, koje je Reuters dobio na uvid, predano je u ponedjeljak 15-članom Odboru za sankcije Sjevernoj Koreji pri Vijeću sigurnosti UN-a.

- Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja razvijati svoj nuklearni program, uključujući proizvodnju visokoobogaćenog urana i izgradnju eksperimentalnog reaktora meke vode.

- Država članica procjenjuje da Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja proizvodnju nuklearnog oružja, stoji u izvješću.

UN: Sjeverna Koreja krši sankcije

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je prošloga tjedna da njegova zemlja više neće voditi rat jer joj posjedovanje nuklearnog oružja jamči sigurnost i opstanak.

UN-ovo izvješće navodi da jedna zemlja, koja nije imenovana, procjenjuje da bi Sjeverna Koreja "mogla nastaviti razvoj minijaturizacije kako bi omogućila primjenu tehnoloških postignuća, poput 'penaida' ili, potencijalno, za razvoj sustava višestrukih bojnih glava".

UN je nametnuo sankcije Sjevernoj Koreji 2006. zbog nuklearnih programa i razvoja balističkih projektila.

Vijeće sigurnosti pojačava sankcije kako bi se smanjila mogućnost financiranja tih programa.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump tri su se puta sastali od 2018., ali Pjongjang se ne želi odreći svog nuklearnog oružja, dok druga strana ne želi ukinuti sankcije.

Stručnjaci UN-a navode da Sjeverna Koreja krši sankcije, među ostalim, "nezakonitim pomorskim izvozom ugljena, iako je to bilo privremeno suspendirano od kraja siječnja do početka ožujka 2020., zbog pandemije koronavirusa.

U izvješću se navodi da je Sjeverna Koreja stekla oko 2 milijarde dolara sofisticiranim i raširenim kibernetičkim napadima na banke i razmjenu kriptovaluta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!