19:39 / 05.02.2020.

Autor: I.D./HINA

S. Makedonija i Albanija očekuju "zamah" po novoj metodologiji pregovora s EU-om

Foto: Torsten Sukrow/DPA/PIXSELL

Foto: Torsten Sukrow/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europska komisija predložila je novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
Sjeverna Makedonija i Albanija pozdravile su u srijedu prijedlog nove metodologije proširenja Europske unije, nadajući se da će im otvoriti put prema skorom otvaranju pristupnih pregovora.

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Reforme će doprinijeti snažnijoj političkoj dimenziji procesa, kao i njegovoj dinamici, predvidljivosti i kredibilitetu, napisao je na svom Facebook profilu sjevernomakedonski ministar Nikola Dimitrov i dodao:

- Očekujemo da će ovaj revidirani pristup rezultirati dvostrukim zamahom u nadolazećim tjednima: lansiranju razgovora o članstvu i usavršenim procesom.

Vršitelj dužnosti albanskog ministra vanjskih poslova Gent Cakaj na istoj je društvenoj mreži poručio kako je Albanija spremna provesti značajne reforme i radikalnu transformaciju u skladu s novom metodologijom, te da se Albanija raduje otvaranju pristupnih pregovora u ovoj godini.

Dio članica EU-a predvođenih Francuskom je na sastanku Europskog vijeća u listopadu prošle godine odbilo otvoriti pristupne pregovore s te dvije države, no europski čelnici ističu kako žele da se oni otvore do zagrebačkog sastanka na vrhu koji će se na tu temu održati u svibnju. Francuska je tada ustrajala u tome da EU mora promijeniti metodologiju pregovora i naglašavala da nijedna od njih ne čini dovoljno u borbi s korupcijom.

Prijedlog Komisije pozdravio je i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

- Pozdravljam jasnu perspektivu članstva zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji i usvajanje nove metodologije za koju se iz Europske unije tvrdi da ponovo vraća vjerodostojnu perspektivu članstva, stoji u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH.

Istaknuo je kako ga posebice ohrabruju najave iz Bruxellesa kako će Europska komisija insistirati na poštivanju vladavine prava u državama koje pretendiraju na punopravno članstvo u Uniji.

- Nadam se da će nova metodologija ubrzati primjenu europskih standarda u Bosni i Hercegovini, izjavio je Komšić.

BiH je uz Kosovo jedina država jugoistočne Europe izvan članstva u EU koja nema status kandidata, pa nije ni u prilici započeti pregovore o pristupanju.

Nova metodologija

Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja se dijele u 6 tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih 5 klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.

Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa. Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti.

- Nova metodologija potvrđuje da proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU-a, koja je u političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije, navodi zemlja predsjedavajuća EU-om. Ta metodologija može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!