09:10 / 31.01.2021.

Autor: Hina/HRT

S veleposlanstva RH u Sarajevu skinuta i potrgana zastava EU-a

Zastava Europske unije

Zastava Europske unije

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Oštećenje su opazili djelatnici veleposlanstva koji su pozvali policiju, a ona je obavila očevid i sada traga za počiniteljem ili više.

Zastava Europske unije postavljena na pročelju zgrade hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu skinuta je i odbačena na ulicu u noći na nedjelju, njezin držač oštećen je i djelomično istrgnut, a policija traga za vandalima koji su to počinili, potvrdio je Hini hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.

- To se dogodilo između 23 sata i ponoći. Zastava EU je potrgana, a hrvatska zastava koja je također istaknuta ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više saznanja, kazao je Sabolić.

Radi se o ulazu u konzularni odjel veleposlanstva. Oštećenje su opazili djelatnici veleposlanstva koji su pozvali policiju, a ona je obavila očevid i sada traga za počiniteljem ili više.

Potragu bi trebala olakšati činjenica da je prostor na kojemu su istaknute zastave pokriven videonadzorom.

Iz dostupnih informacija proistječe kako se izgred dogodio tijekom policijskog sata koji je u Federaciji BiH na snazi od 23 do 5 sati ujutro a uveden je kao dio mjera u borbi protiv pandemije prouzročene koronavirusom.

Veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu smješteno je u pooslovnoj zgradi u strogom centru grada na Trgu djece Sarajeva. Cijeli taj prostor koji je u blizini Ministarstva vanjskih poslova i Predsjendištva BiH pokriven je nadzornim kamerama.

Veleposlanik Sabilić je kazao kako očekuje da policija poduzme sve što je potrebno i brzo istraži ovaj izgred no nije želio nagađati o mogućim motivima počinitelja.

Ministrica Turković osudila uništavanje zastave EU

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u nedjelju je oštro osudila uništavanje zatave Europske unije postavljene na zgradi veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu nazvavši to vandalskim činom i pozvavši nadležna tijela da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

- Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini. Naše čvrsto i strateško opredjeljenje je članstvo u Europskoj uniji, ali i unaprjeđenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja, rekla je ministrica Turković u posebnoj izjavi. 
Izjavila je kako očekuje od nadležnih istražnih tijela u BiH da "što prije rasvijetle ovaj nemili događaj".

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH ranije tijekom dana uputilo je prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje zbog uništavanja zastave EU protekle noći. Posvjednom je notom također zatražena što brža istraga odnosno otkrivanje počinitelja i njihovih motiva.

Izgred je osudio i Hrvatski narodni sabor BiH.

- Potrgani nosač zastava na zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, pri čemu je zastava Europske unije uništena, nije put kojim Bosna i Hercegovina želi ići u budućnosti, priopćio je HNS BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!