16:41 / 08.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

SAD: Bez dogovora o paketu pomoći nezaposlenima

Foto: . REUTERS/Joshua Roberts/File Photo/File Photo

Foto: . REUTERS/Joshua Roberts/File Photo/File Photo

Foto: - / REUTERS

U američkom Kongresu propao je još jedan pokušaj dogovora o financijskom paketu pomoći desecima milijuna Amerikanca koji su ostali bez posla zbog COVID-a19.
U američkom Kongresu propao je još jedan pokušaj dogovora o financijskom paketu pomoći desecima milijuna Amerikanca koji su ostali bez posla zbog COVID-a19. Demokrati i republikanci nisu se uspijeli složiti gotovo ni oko jednog prijedloga od pitanja iznosa visine naknade za nezaposlene koja sada iznosi 600 dolara tjedno do financijske pomoći školama.

Ne dođe li uskoro do dogovora, predsjednik Donald Trump najavljuje da će potpisati uredbu o nastavaku finacijske pomoći nezaposlenima. Ostaje otvorenim kako će to učiniti budući da o pitanjima financiranja na razini cijele države (federacije) odlučuje  Kongres. Broj nezaposlenih u SAD-u trenutno je na 10,2 posto, što je više nego u bilo kojem trenutku financijske krize 2008. godine. Sada, u trenutku kada je istekla pomoć za nezaposlene, kao i moratorij na deložacije, zastupnici se spremaju bez dogovora otići na odmor.

Neuspjeh u postizanju dogovora između dviju strana pogodio bi desetke milijuna nezaposlenih Amerikanaca koji su tijekom pandemije tjedno dobivali dodatnih 600 dolara, uz uobičajene naknade za one koji su izgubili radna mjesta. Te su isplate stale prošli mjesec, a republikanci ih žele smanjiti.

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u petak je u svom uredu na Capitol Hillu održala sastanak s ministrom financija Stevenom Mnuchinom i šefom ureda američkog predsjednika Markom Meadowsom. Na konferenciji za medije je istaknula da je spremna ponuditi kompromis i za bilijun dolara smanjiti demokratski paket pomoći vrijedan 3,5 bilijuna dolara, koji je prošao u tijelu kojim predsjeda, ali ne i u većinski republikanskom Senatu.

- Mi ćemo ponuditi bilijun manje, a vi bilijun više od vašeg prijedloga, istaknula je na konferenciji i dodala da imaju moralnu odgovornost pronaći zajedničko rješenje.

BBC piše kako republikanci žele paket sveukupne vrijednosti od bilijun dolara koji će uključivati zaštitu poslodavaca od zdravstvenih zahtjeva zaposlenika vezanih za koronavirus. Žele i manju pomoć za lokalne vlasti nego što to traže demokrati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!