SAD: Biden odobrio vojnu pomoć Tajvanu

31.08.2023.

07:15

Autor: Hina/HRT/R.S.

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa financiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing - FMF), koji se inače koristi za suverene države, navodi se u obavijesti poslanoj Kongresu.


Obavijest, u koju je Reuters imao uvid, obavještava kongresne odbore o namjeri State Departmenta da izdvoji do 80 milijuna dolara FMF sredstava za potporu Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo obrane izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da su Sjedinjene Države već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti otoka prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski zastupnik Michael McCaul, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija "konačno" pruža FMF Tajvanu.

- Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokracije u regiji, nego će također ojačati američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu sigurnost od sve agresivnije Kineske komunističke partije, rekao je McCaul u izjavi.

Dužnosnik State Departmenta potvrdio je obavijest Kongresu i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć FMF-a ne odražava nikakvu promjenu u politici SAD-a.

Kina se više puta žalila Sjedinjenim Državama zbog vojne pomoći Tajvanu, a njezino Ministarstvo obrane reklo je da američka vojska mora zaustaviti sve oblike "vojnog dosluha" s Tajvanom.

Sjedinjene Države, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošli su mjesec najavile paket pomoći u oružju vrijedan do 345 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!