20:29 / 02.11.2020.

Autor: Miro Aščić/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

SAD: Bitka za glasove ulazi u završnicu

Foto: REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Foto: REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Foto: - / REUTERS

Trump će turneju završiti u Michiganu, kao i prije četiri godine, kad je u toj saveznoj državi pobijedio Hillary Clinton. Biden će se u završnici usredotočiti na Ohio i Pennsylvaniju, gdje mu se prednost topi.
Energični aktualni predsjednik ne posustaje u završnici kampanje. Pod sloganom "Najbolje tek dolazi", nakon što je jučer obišao pet država, danas će, u završnom lovu na glasove, posjetiti četiri neodlučne: Sjevernu Karolinu, Pennsylvaniju, Michigan i Wisconsin.

Prije toga održao je posljednji skup u Floridi, jednoj od najvažnijih država u kojoj će bitka za glasove biti neizvjesna do samoga kraja.

- Ako Biden i Harris pobijede, ekonomija će doživjeti kolaps ili će u najmanju ruku biti u slobodnom padu, ali najvjerojatnije nas čeka depresija. Žele povećati poreze, govori Donald Trump, predsjednik SAD-a i republikanski kandidat za predsjednika.

Njegov protukandidat, 77-godišnji Joe Biden ima sporiji ritam - jučer samo dva skupa u važnoj državi Pennsylvaniji. Pozivajući birače da glasaju, poručio je da ovaj put Trump neće ukrasti izbore.

- Za dva dana možemo okončati predsjedanje koje je podijelilo ovaj narod. Nije uspio zaštititi naciju, nego je raspirivao plamen mržnje diljem zemlje, ističe Joe Biden, demokratski kandidat za predsjednika.

U predizbornoj kampanji, prepunoj niskih udaraca, glavna tema bila je pandemija koronavirusa od kojeg je u SAD-u umrlo 227 tisuća ljudi. Biden i Trump zagovaraju različite pristupe. Dok se Biden zauzima za strože epidemiološke mjere, predsjednik ne prestaje umanjivati opasnost od koronavirusa.

- Uključite vijesti: Covid, Covid, Covid, Covid, Covid. Volimo razgovarati o bolesti Covid-19, a što će se dogoditi nakon 4. studenog, o tome nećete čuti previše, ističe Trump.

- Zamislite gdje bismo bili da je predsjednik samo nosio masku umjesto da se od početka tomu rugao. Ne bismo imali 9 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze i više od 230 tisuća mrtvih, gotovo 9000 ovdje u Pennsylvaniji, kaže Biden.

Dosad je poštom već glasalo više od 60 milijuna Amerikanca, ali Trump je kritizirao sporo prebrojavanje glasova i najavio da bi se u sve mogli uključiti i njegovi odvjetnici.

Trump će turneju završiti u Michiganu, kao i prije četiri godine, kad je u toj saveznoj državi pobijedio Hillary Clinton. Biden će se u završnici usredotočiti na Ohio i Pennsylvaniju, gdje mu se prednost topi. Novinarka HTV-a Branka Slavica javila se u Dnevnik iz Washingtona i komentirala izbore u SAD-u.

- Donald Trump ima puno energije i borit će se do posljednjeg trenutka za svaki glas.Njegova kampanja želi naglasiti razliku između optimistčnog, snažnog Trumpa i kažu zabrinutog, pomalo mračnog Joea Bidena. Donald Trump posljednji skup će održati u zapadnoj Pennsylvaniji nakon toga vraća se u Washington. Još uvijek se ne zna hoće li izborne rezultate čekati u Bijeloj kući ili će doći u Trumpov hotel i pridružiti se pristašama svojim. U ovom trenutku, Trumpa podupire 44 posto Amerikanaca. Izgubio je dio pobjedničke koalicije koje su ga dovele u Bijelu kuću 2016. zbog njegovog odgovora na Covid, ali i zbog ponašanja, od njega je odustao dio umirovljenika, ali i žena iz američkih predgrađa. Ono što je zanimljivo, prema anketama, raste broj hispano i Afroamerikanaca koji glasuju za Trumpa, rekla je Slavica.

Branka Slavica je istaknula kako dan uoči izbora rastu uzbuđenja i napetosti između Bidenovih i Trumpovih pristaša.

- Ima i nekih incidenata diljem Amerike, a u glavnom gradu, policija očekuje nemire i prosvjede sutra, a ponajviše oko Bijele kuće. Mnogi restorani i trgovačke kuće podižu ograde oko svojih objekata, anticipirajući i nasilje, zaključila je.  Tihomir Vinković, novinar HRT-a javio se u Dnevnik iz Wilmingtona, stožera Joe Bidena.

- Bivši predsjednik Obama, nalazi se u saveznoj državi Georgiji, u Atlanti, a poslije ide u Miami. Florida je jedna od ključnih država. Obama nastoji privući i one afroameričke birače, ali i mlađe ljude za koje predstavlja idol, otkad je preuzeo predsjednički položaj. Biden je u Pennsylvaniji, poslije će ići do Ohija, a poslije će završiti s predizbornim skupom na kojem će se pojaviti i Lady Gaga, što je zanimljivo jer Biden nema velike skupove i svi nose maske. U Bidenovom stožeru očekuju da bi se trebao pobjednički obratiti javnosti oko ponoći da je postao novi predsjednik, rekao je Vinković.

Vinković je rekao kako slavlje treba pričekati zbog velikog broja dopisnih glasova koji će kasnije stići te rekao kako se u Bidenovom stožeru smatra da se možda ni 3. i 4.11.  neće znati tko je novi američki predsjednik.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!