20:48 / 19.04.2020.

Autor: Hina

SAD: Broj umrlih veći od 40.000, epidemija u New Yorku u silaznoj fazi

-

-

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u toj državi je umrlo 507 oboljelih, najmanje od 2. travnja, dok je 9. travnja umrlo rekordnih 799 osoba.
Broj umrlih od koronavirusa u nedjelju se u SAD-u popeo na više od 40 tisuća, što je najviše u svijetu i gotovo dvostruko više nego u Italiji koja je druga najpogođenija zemlja, prenosi Reuters.

Nakon prvog prijavljenog smrtnog slučaja 29. veljače, Sjedinjene Države su u 39 dana, 6. travnja, dosegnule brojku od 10 tisuća mrtvih, i u pet narednih dana još 20 tisuća. U četiri dana broj smrtnih slučajeva popeo se s 30 na 40 tisuća, nakon što su pridodane netestirane smrti koje su vjerojatno nastupile od Covida-19, prijavljeno je u New Yorku.

SAD ima nesumnjivo najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom u svijetu, s više od 744 tisuće zaraženih. U subotu se pojavilo 29 tisuća novih slučajeva, što je najniži porast u tri dana.

Više od 22 milijuna Amerikanaca prijavilo se za naknadu za nezaposlene protekli mjesec, dok su zatvaranja poslovanja i škola kao i ozbiljne zabrane putovanja zadale udarac ekonomiji.

Guverneri saveznih država koje su najsnažnije pogođene koronavirusom u sukobu su s Donaldom Trumpom glede njegovih izjava da imaju dovoljno testova i da brzo trebaju otvoriti svoje ekonomije, dok su u planu novi prosvjedi zbog produžetka karantene.

Maryland, Virginia i Washington D.C. još uvijek se nose s povećanjem slučajeva zaraze. New Jersey je u nedjelju izvijestio da je broj njihovih slučajeva narastao za gotovo 3900, što je najviše u dva protekla tjedna. Boston i Chicago također su nova žarišta zaraze s nedavnim porastom zaraženih i smrtnih slučajeva.

Nekoliko država, uključujući Ohio, Teksas i Floridu, rekle su da im je namjera ponovno pokrenuti dijelove svoje ekonomije, možda od 1. svibnja ili čak i ranije, no i dalje su u stanju opreza.


Epidemija u New Yorku u silaznoj fazi, nema popuštanja mjera

Epidemija koronavirusa u državi New York, epicentru epidemije u Sjedinjenim Državama, prvi puta je zabilježila silaznu putanju krivulje, rekao je u nedjelju guverner Andrew Cuomo i upozorio da ne treba popustiti mjere ograničenja kretanja.

- Svi pokazatelji govore da smo u silaznoj fazi, rekao je guverner tijekom dnevne konferencije za novinare i pozvao na oprez.

- Nastavak pada ovisi o onome što ćemo napraviti, naglasio je Cuomo, koji je nedavno produžio mjere ograničenja kretanja do 15. svibnja.

- Moramo ostati pametni i koordinirani i ne ugroziti ostvareni napredak, rekao je dok su sve češći prosvjedi diljem Sjedinjenih Država kojima se traži prekid mjera ograničenja kretanja i pokretanje gospodarskih aktivnosti.

Ta država kojima ima oko 20 milijuna stanovnika registrirala je oko 236.000 potvrđenih slučajeva oboljenja ili oko trećine svih slučajeva u Americi i više od 13.000 umrlih, prema posljednjim raspoloživim podacima.

U posljednja 24 sata u toj državi je umrlo 507 oboljelih, najmanje od 2. travnja, dok je 9. travnja umrlo rekordnih 799 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!