06:58 / 04.09.2021.

Autor: HRT/Hina

SAD će humanitarno pomagati Afganistanu, ali ne i talibanskoj vladi

SAD će humanitarno pomagati Afganistanu, ali ne i talibanskoj vladi

SAD će humanitarno pomagati Afganistanu, ali ne i talibanskoj vladi

Foto: Arhivska fotografija/Stringer / Reuters

Američki Kongres vjerojatno će financirati UN i druge organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć Afganistanu, ali neće izravno financirati novu vladu predvođenu talibanima, rekli su u petak kongresni pomoćnici.

Sjedinjene Države bile su veliki donator Afganistana od invazije i rušenja Talibana 2001. godine, izdvajajući otprilike 130 milijardi dolara za sigurnost, upravljanje i razvoj te humanitarne potrebe.


Kongresni pomoćnici demokrata koji kontroliraju oba doma kao i republikanaca rekli su kako su zakonodavci gotovo sigurni da će pružiti humanitarnu pomoć za raseljene Afganistance i izbjeglice, ali ne i za samu vladu, barem zasad, javlja Reuters.


"Bilo bi teško uvjeriti članove Kongresa da učine išta što bi izgledalo kao da se podržava talibansku vladu", rekao je viši pomoćnik demokrata u Senatu. S tim se složio i viši republikanski pomoćnik u Senatu.


"Republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novca talibanima", kazao je pomoćnik republikanaca, rekavši da ne žele dati novac sve dok Amerikanci i Afganistanci koji su radili sa Sjedinjenim Državama ne napuste Afganistan.


Dok pomoćnici kažu da postoji razumijevanje da će agencije poput Svjetskog programa za hranu i Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice trebati sredstva, republikanski izvor ističe da bi zakonodavci htjeli stroge uvjete o tome kako se novac troši.


Suradnik je rekao da bi Kongres mogao odobriti čak 144 do 279 milijuna dolara koje je godišnje izdvajao u posljednjem desetljeću za afganistanske humanitarne potrebe, ovisno o tome što agencije UN-a i druge utvrde da je potrebno.


State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar hoće li zatražiti dodatna sredstva za Afganistan, navodi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!