20:40 / 10.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

SAD će opskrbiti Ukrajinu "oružjem koje joj je potrebno" protiv Rusije

Jake Sullivan

Jake Sullivan

Foto: Leah Millis / REUTERS

Sjedinjene Američke Države obvezale su se opskrbiti Ukrajinu "oružjem koje joj je potrebno" kako bi se obranila protiv Rusije, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju, dok Ukrajina traži veću vojnu pomoć od Zapada.


Sullivan je rekao da će Bidenova administracija poslati više oružja u Ukrajinu kako bi se spriječila Rusija da zauzme još više teritorija i da bi se zaštitili civili od napada, koje Washington smatra ratnim zločinima.

- Dostavit ćemo Ukrajini oružje koje joj je potrebno kako bi se mogla boriti protiv Rusa, da ih spriječi da zauzmu još gradova i mjesta gdje čine takve zločine, rekao je Sullivan na jutarnjem programu ABC Newsa "This Week".

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja vezanih uz ratne zločine.

Sullivan je tijekom gostovanja u televizijskoj emisiji NBC Newsa "Meet the Press" također rekao da su Sjedinjene Države "radile 24 sata dnevno kako bi se isporučilo oružje...te na organiziranju i koordinaciji isporuke oružje iz mnogih drugih zemalja".

- Oružje stiže svakog dana, rekao je Sullivan, "uključujući i danas."

Bijela kuća priopćila je u petak da su Sjedinjene Države, od početka ruske invazije, poslale vojnu pomoć u Ukrajinu u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!