07:20 / 25.09.2020.

Autor: M.M./Hina

SAD će osigurati milijardu dolara pomoći Siriji, Sahelu i Južnom Sudanu

-

-

Foto: - / -

SAD je priopćio da će pružiti više od 720 milijuna američkih dolara humanitarne pomoći kako bi ublažio krizu u Siriji.
Sjedinjene Države priopćile su da će pružiti više od 720 milijuna američkih dolara humanitarne pomoći kako bi ublažile krizu u Siriji, plus gotovo 152 milijuna američkih dolara za afričku regiju Sahel i gotovo 108 milijuna američkih dolara za Južni Sudan.

Zamjenik državnog tajnika Stephen Biegun objavio je to na marginama sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Rekao je da će novac ići "kako za Sirijce unutar zemlje, tako i za one koji očajnički trebaju u cijeloj regiji".

Na istom je događaju vršitelj dužnosti upravitelja USAID-a John Barsa najavio gotovo 108 milijuna američkih dolara za humanitarnu krizu u Južnom Sudanu.
Barca je također rekao da će Washington pružiti skoro 152 milijuna dolara nove humanitarne pomoći za Niger, Mali, Burkinu Faso i Mauritaniju kako bi im pomogao da se nose s raseljavanjem stanovništva i nesigurnošću hrane zbog sukoba u regiji Sahel.

Biegun je rekao da će time ukupna potpora SAD-a Siriji od početka tamošnje krize narasti na više od 12 milijardi dolara.

Akcija sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nad prosvjednicima 2011. godine dovela je do građanskog rata. Iran i Rusija podržali su vladu, a Sjedinjene Države oporbu, u koje su ratu milijuni pobjegli iz Sirije, a milijuni interno raseljeni.

SAD je uveo sankcije Siriji, pa sirijske vlasti krive zapadne sankcije za kolaps valute koji je doveo do skoka cijena hrane.

Washington kaže da njegove sankcije nisu usmjerene na humanitarnu pomoć.

Državni tajnik Mike Pompeo rekao je da su obilne kiše, borbe između naoružanih skupina, nedostupnost hrane, pogoršana ekonomska situacija i pandemija bolesti COVID-19 povećali ionako užasnu humanitarnu krizu u Južnom Sudanu.

Južni je Sudan 2018. godine formalno okončao pet godina građanskog rata u kojem je poginulo oko 400 000 ljudi, koji je donio glad i stvorio masovnu izbjegličku krizu, pri čemu napori na zaključenju mirovnog procesa nisu dali očekivane rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!