12:23 / 09.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

SAD će pomoći u istrazi ubojstva haićanskog predsjednika

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena potvrdila je da priznaje Claudea Josepha kao sadašnjeg premijera Haitija i obećala pomoći nacionalnoj policiji istražiti ubojstvo predsjednika Jovenela Moisea te u gradnji demokracije.

Administracija je jučer naglasila da je potrebno provesti demokratske izbore ove godine jer se nazire borba za vlast između Josepha i Ariela Henryja, neurokirurga kojega je predsjednik Moise, dan prije nego što je ubijen, imenovao premijerom.

- Stanje na terenu brzo se mijenja, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price i dodao: U bliskom smo kontaktu s haićanskim dužnosnicima. Claude Joseph bio je na dužnosti premijera prije ubojstva predsjednika Moisea. Nastavljamo raditi s Claudeom Josephom u tom svojstvu, rekao je Price.

Međutim Henry je za list Miami Herald rekao da je Bidenova administracija pogrešno obaviještena.

- Ja nisam obnašatelj dužnosti. Ja sam premijer, ustvrdio je Henry.

Predsjednik Joe Biden obećao je pomoći Haitiju, kako u istrazi tako i na drugim područjima.

Prema službenom priopćenju, 53-godišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i nasilje. Motiv ubojstva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja moći.

Budući da je Haiti politički podijeljen, u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od širenja nereda.

Haićanske su vlasti priopćile da je među naoružanim komandosima koji su ubili Moisea bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija i zatražile od Kolumbije informacije o šestorici njezinih državljana dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.

Kolumbijski ministar obrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu umirovljeni članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!