07:55 / 20.04.2021.

Autor: Branka Slavica/HRT/Hina/D.D.

SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

SAD će preporučiti da se ne putuje u 80% zemalja svijeta

SAD će preporučiti da se ne putuje u 80% zemalja svijeta

Foto: Ilustracija / HRT

Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80 posto zemalja diljem svijeta jer postoji "rizik bez presedana za putnike" zbog pandemije COVID-a.

Američko Ministarstvo vanjskih poslova zbog pandemije građanima preporučuje da preispitaju sva potencijalna putovanja u inozemstvo, a najveći broj država naći će se u 4. kategoriji.


Ažuriranje podataka na Foggy Bottomu ne znači novu procjenu zdravstvene situacije vezano za pandemiju u određenoj zemlji, nego reflektira upute o putovanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, priopćio je State Department.

State Department takvu preporuku već ima za 34 od oko 200 zemalja, uključujući Čad, Kosovo, Keniju, Brazil, Argentinu, Haiti, Mozambik, Rusiju i Tanzaniju. Planirano proširenje na 80 posto značilo bi dodavanje gotovo 130 zemalja na taj popis.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u brojne europske države jer su uvedena ograničenja zbog pandemije bolesti COVID-19, a Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim građanima koji su nedavno bili u schengenskom prostoru, Kini, Brazilu, Iranu i JAR-u.

State Department navodi da taj potez ne podrazumijeva ponovnu procjenu trenutačne javnozdravstvene situacije u nekim zemljama, nego "odražava prilagodbu sustava preporuka za putovanja kako bi se više oslanjao na postojeće epidemiološke procjene (CDC-a)".

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zasad to nije komentirao.

CDC je prije priopćio da osobe koje su potpuno cijepljene mogu sigurno putovati unutar Sjedinjenih Država s obzirom na "nizak rizik", ali je direktorica CDC-a Rochelle Walensky pozvala Amerikance da ne putuju zbog velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom diljem zemlje.

- Znamo da trenutačno raste broj slučajeva. Preporučila bih da se ne putuje, rekla je Walensky.

- U ovom trenutku ne preporučujemo putovanja, posebno osobama koje nisu cijepljene, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!