SAD će prodati Poljskoj 250 tenkova Abrams

18.02.2022.

13:32

Autor: T.D./HRT/Hina

Tenk

Tenk

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u petak da SAD planira prodati 250 tenkova Abrams Poljskoj, u trenutku kada Washington jača obranu tog ključnog europskog saveznika u jeku krize između Ukrajine i Rusije.

Austin je to rekao tijekom posjeta Varšavi, čiji su čelnici zabrinuti zbog raspoređivanja tisuća ruskih vojnika u susjednoj Bjelorusiji, u sklopu gomilanja snaga oko Ukrajine, što NATO smatra pripremom za invaziju.

- Neke od tih snaga nalaze se na 200 milja od poljske granice, rekao je Austin.

Ako Rusija napadne Ukrajinu, Poljska bi mogla doživjeti da joj preko granice pristižu tisuće prognanih Ukrajinaca i drugih ljudi, pokušavajući se spasiti s obiteljima od pošasti rata. 

U Poljskoj već živi između milijun i dva milijuna Ukrajinaca.

Prodaja tenkova Abrams Poljskoj, u kojoj će se nalaziti i budući američki proturaketni štit, novi je znak jačanja odnosa sa SAD-om na području obrane. Slijedi nakon raspoređivanja gotovo 5000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku te dodatnih borbenih zrakoplova, u sklopu američkog odgovora na ukrajinsku krizu. Time je SAD više nego udvostručio svoju vojnu prisutnost u Poljskoj.

Tenk Abrams M1A1 ima četveročlanu posadu i top na ručno punjenje koji može gađati neprijateljske oklopne transportere i čak zrakoplove u niskom letu, po proizvođaču General Dynamics.

- To je najmodernija verzija Abramsa i osigurat će Poljskoj visoko naprednu tenkovsku silu, rekao je Austin na konferenciji za novinare.

- Ojačat će i našu interoperabilnost s poljskim oružanim snagama, povećati kredibilitet naših udruženih napora odvraćanja kao i drugih naših NATO saveznika. 

SAD je poslao zrakoplove F-15 u poljsku zračnu bazu Lask.

Kijev i proruski pobunjenici međusobno se okrivljuju za eskalaciju napetosti nakon topničkih i granatnih napada ovaj tjedan, što je povećalo bojazni da bi se Rusija, koja je na ukrajinskoj granici rasporedila više od 100.000 vojnika, mogla umiješati.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu.

- Poljska iz prve ruke zna visoku cijenu koju su platile žrtve agresije većih susjeda i dala je vrijedan doprinos pomoći Ukrajini u izgradnji njezinih obrambenih sposobnosti, rekao je Austin, ističući vježbe i ponudu streljiva i prijenosnih sustava za protuzračnu obranu. 

Američki predsjednik Joe Biden isključio je slanje američkih vojnika u Ukrajinu ako izbije rat s Rusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!