16:41 / 26.01.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

SAD će rasporediti šest aviona F-15 na Baltiku do kraja idućeg tjedna

Ilustracija

Ilustracija

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Šest američkih zrakoplova F-15 sletjelo je u estonsku zračnu bazu u srijedu i bit će raspoređeni do kraja idućeg tjedna, dok NATO jača svoje istočno krilo u strahu od mogućeg napada Rusije na Ukrajinu.

NATO je u ponedjeljak objavio da stavlja snage u pripravnost i jača istok Europe s brodovima i borbenim zrakoplovima, što Rusija opisuje zapadnom "histerijom" na gomilanje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. 


U toj objavi ne spominju se američki borbeni zrakoplovi koji će se rasporediti u Estoniji. 


- Šest borbenih zrakoplova rasporedit će se do kraja idućeg tjedna, rekao je glasnogovornik zračne baze Amari u Estoniji. 


Avioni F-15 unaprijedit će NATO-ovu misiju Baltic Air Policing, priopćilo je Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo NATO-a. 


Baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva, nekoć pod vladavinom Moskve, a danas dio NATO-a i Europske unije - ne upravljaju borbenim zrakoplovima i oslanjaju se NATO-ov nadzor njihovog zračnog prostora.  


NATO je ranije najavio da će Danska u četvrtak poslati četiri borbena zrakoplova F-16 u obližnju litavsku zračnu bazu u Šiauliai.


- Plan je surađivati s drugim savezničkim nacijama na Baltiku, vježbati manevre zrak-zrak i zrak-zemlja, uz misije Air Policinga, priopćilo je Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo. 


Napetosti su sve veće otkako je Rusija nagomilala otprilike 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom i okružila je na sjeveru, istoku i jugu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!