12:27 / 25.10.2018.

Autor: G.Ž./I.H./HRT

SAD - danas sumnjivi paket u De Nirovom restoranu

-

-

Foto: - / -

Demokratski lideri u američkom Kongresu rekli su da je slanje eksplozivnih paketa rezultat prijašnje Trumpove retorike, koja je pozivala na nasilje i podjele.
Sumnjiv paket pronađen na Manhattanu bio je adresiran na američkog glumca Roberta De Nira, žestokog kritičara američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u međuvremenu za kampanju slanja eksplozivnih pisama okrivio medije, objavila je u četvrtak njujorška policija, a prenosi France Presse.

Zaposlenik TribeCa Productions, De Nirove producentske kuće, obavijestio je policiju o sumnjivom paketu, koji je bio adresiran na glumca, oko 5 sati ujutro po mjesnom vremenu, rekao je glasnogovornik njujorške policije.

Paket je pronađen na Manhattanu gdje glumac ima restoran. Policija je odmah na mjesto događaja poslala pirotehničare i paket je prebačen u policijski centar za analizu u Bronxu, dodao je.

U SAD-u je jučer zavladala panika nakon što su na adrese bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i bivše prve dame Hillary Clinton poslane eksplozivne naprave. Zbog sumnjiva paketa ispražnjena je i zgrada u kojoj je njujorško sjedište CNN-a. Predsjednik Trump poziva na jedinstvo, uz poruku da "političkom nasilju" nema mjesta u SAD-u. Njegovi kritičari pak tvrde - napade je potaknula Trumpova huškačka retorika.

Eksplozivne pakete američka Tajna služba otkrila je rutinskom kontrolom pošte. Uz bivše demokratske predsjednike, bombe su na svoje adrese dobili i drugi visokopozicionirani demokrati. Ni jedan od paketa nije eksplodirao, a FBI je pokrenuo lov na pošiljatelja.

"Nećemo dopustiti da nam takav oblik terorističkog ponašanja ometa život i učinit ćemo sve što možemo da brzo zatvorimo ovaj slučaj, kazao je Peter Newsham, zapovjednik policije u New Yorku.

Jedna od pošiljki, upućena CNN-u, bila je namijenjena njihovu čestom gostu, bivšem direktoru CIA-e Johnu Brennanu, inače gorljivom kritičaru američkog predsjednika Trumpa.

"Ova je zemlja osnovana na temeljima slobode govora. Ako smo mi mete napada jer odbijamo šutjeti i živimo kao odgovorni građani, onda je to zabrinjavajući razvoj događaja", rekao je Brennan.

Eksplozivni paketi bili su glavna tema i tijekom skupa koji je američki predsjednik održao u Wisconsinu. "Svaki napad ili prijetnja političkim nasiljem napad je na samu demokraciju. Ni jedna nacija koja tolerira nasilje kao metodu političkog zastrašivanja, prisile ili kontrole ne može uspjeti. Takvom se ponašanju moramo suprotstaviti i oštro ga kazniti", poručio je Trump.

Demokratski lideri u američkom Kongresu rekli su da je slanje eksplozivnih paketa rezultat prijašnje Trumpove retorike, koja je pozivala na nasilje i podjele, a predsjednik CNN-a upozorio je na česte napade na medije iz Bijele kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!