SAD: Demokrati i republikanci zajedno predstavili nacrt zakona o oružju

22.06.2022.

07:10

Autor: M.M./HRT/Hina

SAD: Demokrati i republikanci zajedno predstavili nacrt zakona o oružju

SAD: Demokrati i republikanci zajedno predstavili nacrt zakona o oružju

Foto: Brendan McDermid / Reuters

Američki senatori, predstavnici obiju stranaka, predstavili su u utorak nacrt zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.

Ovaj tekst "koji podržavaju članovi obiju stranaka je korak naprijed i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban", rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Zastupnici su rekli da će vjerojatno najprije proceduralno glasovati o paketu u utorak navečer, nakon što su premostili razlike u pitanjima koja uključuju pobačaj, zakone o crvenoj zastavi i obiteljsko nasilje.

- Vjerujem da ćemo ovog tjedna donijeti zakon koji će postati najvažniji dio zakonodavstva protiv nasilja oružjem koje je Kongres donio u 30 godina. Ovo je napredak. I što je još važnije, to je dvostranački napredak, kazao je senator Chris Murphy, vodeći demokrat u pregovorima.

- Ovaj dvostranački zakon o sigurnosti oružja je napredak i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban, rekao je Schumer, vođa većine u Senatu.

Schumerov republikanski kolega, vođa manjine Mitch McConnell, opisao je zakon kao "paket zdravog razuma" u izjavi u kojoj obećava vlastitu potporu.

Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomjerno podijeljen, za donošenje zakona trebat će potporu najmanje 10 republikanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!