SAD: Demokrati izglasali bilijun dolara vrijedan zakon o infrastrukturi

06.11.2021.

09:23

Autor: Hina/HRT

Čelnica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi

Čelnica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Nakon cjelodnevne rasprave, američki demokrati su prevladali podjele između progresivaca i centrista u Kongresu kako bi izglasali paket vrijedan 1000 milijardi dolara koji se odnosi na autoceste, širokopojasni internet i druga infrastrukturna poboljšanja.

Glasanje 228 naprema 206 glasova kasno u petak značajan je napredak za Bidenove demokrate, koji su se mjesecima svađali po pitanju ambicioznih zakona o potrošnji koji čine najveći dio domaće agende.


Bidenova administracija će sada nadgledati najveće poboljšanje američkih cesta, željeznica i druge prijevozne infrastrukture u generaciji, što bi trebalo stvoriti nove poslove i pojačati američku konkurentnost.


Demokrati imaju još posla po pitanju drugog dijela Bidenovog domaćeg programa: veliko širenje mreže socijalne sigurnosti i programe koji se bore s klimatskim promjenama. Vrijedan 1,75 bilijuna dolara, taj paket bit će najveće širenje američke sigurnosne mreže od 1960-ih, no stranka je imala problema da se ujedini i podrži program.


Demokratski čelnici su se nadali da će izglasati oba zakona u Zastupničkom domu u petak, no to je odgođeno nakon što su centristi zahtijevali nestranačku provjeru tih troškova - što je proces koji može potrajati tjednima.


Nakon sati sastanaka iza zatvorenih vrata, skupina centrista obećala je glasati za zakon do 20. studenoga - ako u međuvremenu nestranački Kongresni proračunski ured potvrdi da su troškovi u skladu s procjenama Bijele kuće.


Zakon vrijedan 1.75 bilijuna dolara uklonio je proceduralnu prepreku glasovima 221 naprema 213 rano u subotu, što će omogućiti demokratskim čelnicima da brzo isplaniraju finalno glasovanje kad dođe vrijeme za to.


Do zastoja je došlo nekoliko dana nakon što su demokrati doživjeli gubitke u pomno praćenim izborima u nekim saveznim državama, što je potaknulo zabrinutost da će možda izgubiti kontrolu nad Kongresom sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!