SAD: Demokrati usuglasili Bidenov paket pomoći

06.03.2021.

11:12

Autor: HRT/Hina/D.D.

Demokrati usuglasili Bidenov paket pomoći

Demokrati usuglasili Bidenov paket pomoći

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Demokrati u američkom Senatu dogovorili su se u subotu o paketu pomoći u pandemiji vrijednom 1,9 bilijuna dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden i odbacili pokušaje republikanaca da izmijene zakonski paket na maratonskoj sjednici.

Dok su svi republikanski senatori jedinstveni protiv Bidenova prijedloga, svih 50 demokrata, koji tijesno kontroliraju gornji dom, moraju ostati složni kako bi prošao paket pomoći i nadaju se da će to uspjeti ovaj vikend. Proces je zastao na više od 11 sati dok su demokrati unutar stranke nastojali ispregovarati visinu iznosa potpora za nezaposlene kako bi zadovoljili centriste, u prvom redu senatora Joea Manchina.

Kad se to pitanje riješilo, izglasano je nekoliko stotina prijedloga izmjene zakona.

Demokrati su odbili republikanske prijedloge kojima bi se iznos paketa smanjio na 650 milijardi dolara, kojim bi se kažnjavale države poput New Yorka koje su umanjile broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima te prijedlog po kojemu bi škole dobile saveznu pomoć samo ako se nastava odvija u učionicama.

Najveća javnozdravstvena kriza u stoljeću ubila je više od 521.000 ljudi u SAD-u, a bez posla su ostali milijuni.

Zakonski paket pomoći uključuje financiranje cjepiva i medicinskih potrepština, pomoć nezaposlenima i novi krug financijske pomoći kućanstvima, malim poduzećima te državnim i lokalnim vlastima.

Ankete pokazuju da paket pomoći podržava šira javnost. Demokrati se nadaju da će osigurati da ga Biden potpiše prije 14. ožujka kada ističu neke trenutačne potpore.

Potpore za nezaposlenost samo su jedna od problematičnih točaka u opsežnom paketu pomoći. Pokušaj podizanja minimalne plaće već je propao, a demokrati su dogovorili izmjene zakona kako bi se više pomoći usmjerilo na manje države i gradove. 

U verziji, koja je prošla u Zastupničkom domu prošlu subotu, poziva se na 400 dolara tjedno potpore za nezaposlene sve do 29. kolovoza kako bi se pomoglo Amerikancima koji su ostali bez posla usred ekonomske traume uzrokovane koronavirusom.

No kompromisom će se ta potpora smanjiti na 300 dolara tjedno, ali do 6. rujna, otkrio je demokratski izvor.

Dogovorom se također produljuje porezna olakšica za tvrtke na još godinu dana - do 2026. Biden podržava kompromis, navela je Bijela kuća.

Ako Senat usvoji zakon, Zastupnički dom mora potvrditi izmjene zakonskog paketa pomoći prije nego što ga Biden potpiše.

Republikanci su podupirali raniji paket pomoći u borbi protiv koronavirusa i za pokretanje najvećeg svjetskog gospodarstva koje tek treba nadomjestiti 9,5 milijuna nezaposlenih od prošle godine.

No s demokratima na vlasti u Bijeloj kući i oba doma Kongresa, republikanci kritiziraju novi paket pomoći i tvrde da je preskup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!