SAD dobio nalog za zapljenu aviona u vlasništvu ruske naftne tvrtke Rosneft

09.03.2023.

01:06

Autor: P.F./Hina/HRT

Zrakoplov

Zrakoplov

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 SAD je dobio nalog za zapljenu zrakoplova Boeing u vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft, čija se vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna dolara, priopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Okružni sud SAD-a za istočni okrug New Yorka odobrio je zapljenu na temelju kršenja kontrole izvoza i sankcija protiv Rusije, priopćeno je.

Boeing je posljednji put bio u Sjedinjenim Državama u ožujku 2014., a vjeruje se da je u Rusiji ili putuje u ili iz Rusije, dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

- Današnje mjere prisile pokazuju da postoji cijena koju treba platiti za ruske tvrtke i oligarhe koji flagrantno izbjegavaju sankcije koje su Sjedinjene Države uvele kao odgovor na neopravdani rat protiv naroda Ukrajine, rekao je američki državni odvjetnik Breon Peace.

Zapadne sankcije protiv Rusije zbog invazije Moskve na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. ometale su globalnu trgovinu i zakomplicirale mogućnosti financiranja ruskih naftnih tvrtki. Izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, našao se pod sankcijama SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!