SAD, Francuska, Italija, Njemačka i UK žale zbog odluke Kosova o srpskim izborima

23.03.2022.

17:50

Autor: HRT/Hina/J.L.

Grad Priština

Grad Priština

Foto: Izvor: / Shutterstock

Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija izjavile su da su razočarane odlukom Kosova da ne dopusti srpskim državljanima glasanje na srbijanskim izborima sljedećeg mjeseca, upozoravajući da bi taj potez mogao potkopati europske aspiracije Kosova, prenosi Reuters.


U zajedničkom priopćenju pet navedenih država navodi se da je vlada Kosova odbila konstruktivan prijedlog po kojemu bi kosovski Srbi mogli na Kosovu glasati na srbijanskim izborima 3. travnja.

Kosovo u siječnju nije dopustilo otvaranje birališta za glasanje na srbijanskom referendumu o izmjenama ustava, što su kritizirali Washington, London, Pariz, Berlin i RIm.

"Takav stav vlade Kosova nije u skladu s našim vrijednostima i principima te će potkopati njezine europske težnje", stoji u priopćenju objavljenom u srijedu.

Navodi se i da je Srbija pokazala sposobnost da pronađe rješenje te kako očekuju da će Kosovo raditi na smanjenju napetosti i uključiti se u dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredovanje EU-a.

"Ovo je ključno za postizanje napretka prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će u konačnici otključati EU perspektivu Kosova", navodi se u priopćenju.

Priština inzistira da se u dogovoru o održavanju izbora na Kosovu na srbijanskim izborima 3. travnja vlada Srbije izravno obrati vladi Kosova, a ne da to učini posredovanjem časnika za vezu, kojeg su dvije strane usuglasile dogovorima o normaliziranju odnosa pod pokroviteljstvom EU-a.

Beograd takvo stajalište vidi kao pokušaj Prištine da u formalnoj komunikaciji iznudi priznanje Kosova, što srbijanski državni vrh odbija.

Srbi s Kosova će, prema izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, 3. travnja glasati u nekom od gradova u Srbiji, vjerojatno tako što će ih na glasačka mjesta dovoziti autobusima s Kosova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!