Blinken razgovarao s kineskim kolegom nakon napetosti zbog balona

18.02.2023.

Zadnja izmjena 22:40

Autor: M.M./Hina/HRT

SAD "histerično" reagirao na balon, kaže šef kineske diplomacije

SAD "histerično" reagirao na balon, kaže šef kineske diplomacije

Foto: Chase Doak / via Reuters

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u subotu s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem na rubu Sigurnosne konferencije u Muenchenu, a susret je održan u doba napetosti zbog kineskog špijunskog balona srušenog iznad Sjedinjenih Država.

- Možemo potvrditi da je državni tajnik Blinken završio sastanak s Wangom Yijem na rubu Sigurnosne konferneicje u Muenchenu, objavio je dužnosnik State Departmenta mailom pod uvjetom da ostane neimenovan.

Nešto ranije, Reuters je javio da je kolona vozila s Blinkenom napustila hotel i uputila se u nepoznatom smjeru.

Spor zbog rušenja balona koji je nadlijetao Sjedinjene Države i Kanadu dok ga nisu srušile američke vlasti po naredbi predsjednika Joea Bidena, zategnula je odnose dviju sila u vrijeme kada zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini.

Ranije u subotu, Wang je optužio Sjedinjene Države da su "histerično" reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila kada su srušile balon.

- Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?, upitao je šef kineske diplomacije. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

- Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose, rekao je Wang. Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja, dodao je.

Zbog balona Blinekn je odgodio ranije planirani posjet Pekingu 5. i 6. veljače, a što bi bio prvi posjet američkog državnog tajnika Kini u pet godina i prigoda da dvije zemlje stabiliziraju sve krhkije veze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!