15:15 / 26.03.2018.

Autor: S.M./D.P./Hina

SAD i EU protjeruju ruske diplomate, Moskva odgovorila

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Sjedinjene Američke Države odlučile su protjerati 60 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšega ruskog dvostrukog špijuna u Engelskoj.
Američki predsjednik Donald Trump naložio je progon 60 ruskih diplomata iz SAD-a kao i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu koji se nalazi u neposrednoj blizini američke podmorničke baze i tvrtke Boeing. Među osobama na koje se uredba odnosi su ruski diplomati u Ujedinjenim narodima u New Yorku i ruskom veleposlanstvu u Washingtonu, a koje je američka strana identificirala kao špijune.

Ruski diplomati moraju zajedno s obiteljima napustiti tlo SAD-a u roku od sedam dana. Sjedinjene Države poduzimaju ove akcije zajedno s NATO saveznicima kao odgovor na rusku upotrebu vojnog kemijskog oružja na tlu Velike Britanije, što službeni Washington opisuje kao posljednji u nizu primjera ruskih destabilizirajućih aktivnosti diljem svijeta.

Odluka Bijele kuće o tome da se pridruži saveznicima u Europi u njihovom odgovoru na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju najoštrija je američka mjera protiv službene Moskve od dolaska Donalda Trumpa na vlast.


SAD i EU koordinirano protjeruju ruske diplomate

SAD i 16 zemalja Europske unije su u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji protjerali više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije.

Ukrajina je danas objavila da protjeruje 13 ruskih diplomata, a Njemačka četiri. U nadolazećim danima i tjednima ne treba isključiti dodatne mjere, uključujući i nastavak protjerivanja unutar zajedničkog europskog okvira, kazao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

U duhu solidarnosti s našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU-a, Ukrajina je donijela odluku da sa svog teritorija protjera 12 diplomata, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Za sada je za mjerom protjerivanja ruskih diplomata posegnulo 16 članica EU-a. Njemačka, Francuska i Poljska su odlučile protjerati četvero ruskih diplomata, Češka i Litva troje diplomata, Italija, Nizozemska, Danska i Španjolska dvoje, a Estonija, Latvija, Švedska,  Rumunjska, Finska, Mađarska i Hrvatska po jednog diplomata.

Austrija se pak suzdržala od takve akcije pozivajući se na svoju neutralnost na temelju koje želi zadržati mogućnost dijaloga s Kremljom.

Posljednja u nizu zemalja koje su stale uz bok EU-u, SAD-u i Kanadi je Makedonija, zemlja kandidatkinja za članstvo u EU od 2005. godine.


Moskva najavila odgovor na protjerivanje svojih diplomata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.
 
"Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji", stoji u priopćenju. "Ne treba ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati", zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!