SAD i EU snažno podupiru europski put zapadnog Balkana

20.10.2021.

15:06

Autor: V.G./HRT/Hina

Zastava EU

Zastava EU

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sjedinjene Države i Europska unija složile su se da će pojačati zajednički angažman kako bi pomogle zemljama zapadnog Balkana na njihovu europskom putu, kaže se u njihovoj zajedničkoj izjavi objavljenoj u srijedu.

Ističemo našu punu potporu procesu proširenja EU-a. Pristupanje EU-u, što je prioritet za koji se izjasnio cijeli zapadni Balkan, pomaže u konsolidiranju demokratskih institucija, štiti temeljna prava i promiče vladavinu prava, kaže se u zajednički usuglašenoj izjavi nakon prošlotjednog susreta u Washingtonu visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i američkog državnog tajnika Antonya Blinkena.

U izjavi se kaže da se pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebaju otvoriti bez daljnjih odgađanja.

Ponavlja se čvrsta potpora EU-a i SAD-a Bosni i Hercegovini.

EU i SAD ujedinjeni su u čvrstoj potpori teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njezinih državnih institucija. Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve jače retorike koja dijeli u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake, kaže se u izjavi.

Borrel i Blinken također ističu važnost dijaloga između Srbije i Kosova, koji je ključni mehanizam za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa.

I Srbija i Kosovo pozivaju se da radi na popuštanju napetosti i izbjegavaju korake koji prijete stabilnosti.

SAD i EU pozivaju političke snage u Crnoj Gori da zajedno rade na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost u EU-u postale stvarnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!