12:42 / 28.09.2020.

Autor: I.D./HINA

SAD i Grčka pozvali na mirno rješenje spora na istočnom Sredozemlju

Foto: Giannis Papanikos/Pool via REUTERS

Foto: Giannis Papanikos/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Saveznice u NATO-u, Grčka i Turska, zavađene oko niza pitanja, pristale su nastaviti razgovore o istraživanju energetskih resursa u spornim vodama.
Sjedinjene Države i Grčka pozvale su u ponedjeljak na mirno rješavanje pomorskih sukoba u istočnom Sredozemlju, za vrijeme dvodnevnog posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Grčkoj.

Saveznice u NATO-u, Grčka i Turska, zavađene oko niza pitanja, pristale su nastaviti razgovore o istraživanju energetskih resursa u spornim vodama nakon višetjednih napetosti koje su kulminirale sukobom između njihovih ratnih brodova.

- SAD i Grčka potvrdile su svoju uvjerenost da se pitanje granice na moru treba rješavati na miran način u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u zajedničkom priopćenju nakon sastanka Pompea i šefa grčke diplomacije Nikosa Dendiasa.

Dvije zemlje također su spremne upotrijebiti "sva potrebna sredstva" za zaštitu regionalne stabilnosti, rečeno je nakon sastanka u grčkom Solunu. Pompeo je prije rekao da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" zbog turskih aktivnosti na istočnom Sredozemlju.

Ankara je razbjesnila Atenu prošli mjesec kada je poslala istraživački brod u sporne vode u pratnji topovnjača. Turska je u međuvremenu povukla plovilo i poručila da želi dati šansu diplomaciji.

Geopolitička situacija u regiji zakomplicirala se kada je Turska potpisala sporazum o pomorskom razgraničenju s Libijom koji je u sukobu sa sporazumom Grčke i Egipta.

SAD se nada stvaranju energetskih veza s Grčkom koja nastoji postati energetsko središte na Balkanu. Atena već uvozi velike količine američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG). Razvija plutajuću jedinicu za skladištenje LNG-a izvan luke Aleksandropoli odakle će usmjeravati plin prema Bugarskoj, a iz Bugarske u srednju Europu do početka 2023.

Grčka prodaje većinski udio u luci Aleksandropoli i traži investitora za upravljanje dijelom lučkih objekata Kavala na sjeveru zemlje. Američki državni tajnik nakon Grčke odlazi u srijedu i četvrtak u posjet Italiji, a potom će u petak boraviti u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!