SAD i Japan najavili jačanje sigurnosne suradnje

12.01.2023.

07:49

Autor: HINA/HRT/A.S.

SAD i Japan najavili jačanje sigurnosne suradnje

SAD i Japan najavili jačanje sigurnosne suradnje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sjedinjene Države i Japan objavili su nove inicijative namijenjene jačanju njihove sigurnosne suradnje, suočeni s prijetnjama Kine i Sjeverne Koreje usred pojačanih napetosti u regiji Pacifika.


- Danas najavljujemo povijesnu odluku o optimizaciji položaja američkih snaga u Japanu, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Washingtonu s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, japanskim ministrom vanjskih poslova Hayashijem Yoshimasom i japanskim ministrom obrane Hamadom Yasukazuom.

- Planirane akcije pojačat će kapacitete odvraćanje u regiji i omogućiti nam da učinkovitije branimo Japan i njegov narod, rekao je Austin.

Među konkretnim mjerama navodi se i prilagođavanje prisutnosti američkih trupa na japanskom otoku Okinawi.

Austin je rekao da su u sve izazovnijem sigurnosnom okruženju dvije strane odlučile do 2025. reorganizirati 12. pukovniju u Japanu kako bi postala smrtonosnija, agilnija, sposobnija. O daljnjim planovima raspravljat će se na sastanku američkog predsjednika Joea Bidena i japanskog premijera Fumija Kishide u Bijeloj kući koji je zakazan za petak.

Japan je nedavno najavio masovno proširenje svojih obrambenih kapaciteta u svjetlu kineske težnje za prevlašću u regiji i prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Pjongjang je nedavno izveo niz raketnih proba, pojačavajući napetosti na Korejskom poluotoku. Promatrači strahuju da bi uskoro mogao uslijediti novi nuklearni test Sjeverne Koreje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!