SAD i Južna Koreja izveli zajedničku vježbu ratnog zrakoplovstva

19.02.2023.

11:17

Autor: Hina/HRT/A.S.

Izveli zajedničku vježbu ratnog zrakolovstva

Izveli zajedničku vježbu ratnog zrakolovstva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

SAD i Južna Koreja održali su zajedničku vježbu ratnog zrakoplovstva u kojoj su, uz ostale borbene zrakoplove, sudjelovali i američki strateški bombarderi, dan nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15.


Združeni stožer južnokorejskih vojnih snaga priopćio je da je vježba, u kojoj su korejski F-35A, F-15K te američki lovci F-16 ispratili američke bombardere B-1B, pokazala zavidne obrambene sposobnosti i spremnost saveznika.

- Vježba je ojačala zajedničke operabilne sposobnosti i potvrdila čeličnu predanost SAD-a obrani Korejskog poluotoka i sredstvima odvraćanja, priopćila je južnokorejska vojska.

Japanski su mediji objavili da se u nedjelju popodne može očekivati i zračna vojna vježba Japana i SAD-a.

Sjeverna Koreja u subotu je iznenada testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15.

Projektil je preletio 989 kilometara na visini od 5768 kilometara i do cilja mu je trebalo 66 minuta i 55 sekundi, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. 

Lansiranje se dogodilo nakon što je Sjeverna Koreja u petak zaprijetila "neviđeno čvrstim, snažnim" odgovorom na najavljene vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!