07:48 / 02.12.2018.

Autor: D.M./Hina

SAD i Kina neće uvoditi carine 90 dana, nastavljaju pregovore

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Čelnici dviju država sjeli su sa svojim pomoćnicima na radnu večeru nakon završetka dvodnevnog okupljanja čelnika skupine G20 u Buenos Airesu.
Kina i SAD dogovorili su se da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju nastaviti trgovinske pregovore, priopćila je Bijela kuća poslije sastanka dvojice predsjednika nakon završetka sastanka čelnika skupine G20 u Buenos Airesu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump složio se na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom da neće povećati carine s 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. siječnja iduće godine, a Peking je pristao uvesti neodređenu, ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda. U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je bilo i planirano, poručila je Bijela kuća.

Kineska državna televizija objavila je, pak, da su se dvije strane dogovorile da neće biti dodatnih carina od 1. siječnja i da će se pregovori nastaviti. Dosad su obje strane jedna drugoj nametnule carine vrijedne milijarde dolara. Tako je Trumpova administracija od srpnja uvela carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

Čelnici dviju država sjeli su sa svojim pomoćnicima na radnu večeru nakon završetka dvodnevnog okupljanja čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Buenos Airesu.

Inače zemlje članice G20, na kraju sastanka na vrhu u Buenos Airesu, prihvatile su zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su poduprle reformu Svjetske trgovinske organizacije. Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava - "svjesni su sadašnjih problema u trgovini", ali se suzdržavaju od svake osude protekcionizma u tom dokumentu - o kojemu se pregovaralo do zadnje sekunde i koji je objavila Argentina, zemlja domaćin skupa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!