19:43 / 16.11.2021.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

SAD i NATO osudili Rusiju zbog "opasnog raketnog testa"

ISS

ISS

Foto: NASA/Roscosmos / REUTERS

Sjedinjene Države i NATO osudili su Ruse zbog, kako su ga nazvali, "opasnog i neodgovornog raketnog testa" kojim su raznijeli jedan od svojih satelita. Njegove su krhotine, tvrde, opasno ugrozile i posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Kremlj sve optužbe odbacuje.

Washington je optužio Moskvu za nepromišljeno i zabrinjavajuće ispaljivanje protusatelitskog projektila koje je natjeralo sedmeročlanu posadu da se skloni u svemirski brod spojen na postaji.

- Ruska Federacija na neodgovoran je način izvela razorno testiranje protusatelitskog projektila na jednom od svojih satelita. To testiranje proizvelo je više od 1.500 krhotina i vjerojatno će proizvesti još stotine tisuća manjih, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Pentagon je objavio da intenzivno radi na definiranju polja krhotina.

- Golemu zabrinutost izaziva stvaranje krhotina u svemiru koje plutaju, što može predstavljati opasnost zbog stvaranja oblaka fragmenata koji se mogu sudariti s drugim objektima. To može izazvati lančanu reakciju projektila po Zemljinoj orbiti. To je prijetnja, naglasio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Ponašanje Rusije ugrožava dugoročnu održivost svemira i jasno pokazuje kako su tvrdnje te zemlje da se protivi naoružavanju u svemiru neiskrene - poručuju Sjedinjene Države. Odgovor nije trebalo dugo čekati. Moskva je odbacila sve kritike.

- Više od 100 satelita lansira se svaki mjesec, mnogi od njih već su neoperativni i moraju biti deorbitirani. Nažalost, svaka zemlja deorbitira svoje satelite. Stoga se količina svemirskog otpada, posebno u niskim orbitama, ozbiljno povećava, upozorava Igor Marinin, akademik Ruske akademije kozmonautike Tsiolkovsky.

- Ovo je izvanredna situacija, dodao bih da je to proračunata izvanredna situacija, poručuje Aleksandar Lazutkin, ruski kozmonaut.

Testiranje raketa otvorilo je pitanje dugoročne održivosti operacija u svemiru te pretvara li se svemir u bojno polje velesila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!