18:44 / 19.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

SAD i saveznici optužili Kinu za globalnu hakersku kampanju

Hakerska kampanja

Hakerska kampanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

SAD i saveznici optužili su u ponedjeljak Kinu za globalnu hakersku kampanju, pri čemu je veliki napad na Microsoft, koji je otkriven ove godine, izravno pripisan Kini.


SAD, NATO, Europska unija, Velika Britanija, Australija, Japan, Novi Zeland i Kanada zajedno su iznijeli optužbe protiv Kine.

- SAD i zemlje diljem svijeta smatraju Narodnu Republiku Kinu odgovornom za obrazac neodgovornosti, remetilačkog i destabilizirajućeg ponašanja u kibernetičkom prostoru, koje predstavlja veliku prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti, poručio je priopćenjem američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak.

Istoga je dana američko ministarstvo pravosuđa objavilo da su četiri kineska državljanina - tri sigurnosna dužnosnika i jedan unajmljeni haker - optužena za globalnu hakersku kampanju usmjerenu protiv nekoliko kompanija, sveučilišta i vladinih agencija u SAD-u i drugim zemljama.

Riječ je o aktivnostima u razdoblju od 2011. do 2018., u čijem su fokusu bile informacije koje bi mogle znatno koristiti kineskim kompanijama i poduzećima, navodi se.

Otvaranje nove fronte u ratu protiv hakera događa se mjesec dana nakon što su se lideri zemalja G7 i NATO-a usuglasili s predsjednikom Joeom Bidenom na samitima u Cornwallu i Bruxellesu da Kina predstavlja sustavni izazov postojećem svjetskom poretku.

Vlade su formalno pripisale upade u Microsoft Exchange Server, koji su objavljeni u ožujku, "kibernetičkim akterima" povezanima s kineskim ministarstvom državne sigurnosti, kazao je Blinken.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije bilo dostupno za odgovor, objavio je Reuters. Dužnosnici Kine prije su izjavili da je Peking također žrtva hakiranja te se protivi svakom obliku kibernetičkih napada.

Američki su dužnosnici rekli da ih je razmjer hakiranja pripisanog Kini iznenadio, kao i kinesko angažiranje "unajmljenih hakera kriminalaca".

- Ministarstvo državne sigurnosti Narodne Republike Kine potaknulo je sustav kriminalnih unajmljenih hakera koji provode državne aktivnosti i bave se kriminalom za vlastitu financijsku dobit, kazao je Blinken.

Američke sigurnosne i obavještajne agencije predstavit će više od 50 tehnika i procedura kojima se akteri pod patronatom Kine koriste u napadima na američke mreže, kazao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Kineski kibernetički akteri koje sponzorira država dosljedno skeniraju ciljane mreže velike ranjivosti u roku od nekoliko dana od javne objave ranjivosti, navodi se u dokumentu američkog savjetodavnog tijela za kibernetičku sigurnost, koji je vidio Reuters.

SAD se u posljednjim mjesecima uvelike usredotočio na Moskvu, optužujući ruske hakere za više napada u SAD-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!