SAD i Tajvan postigli dogovor o prvom dijelu trgovinskog pakta '21. stoljeće'

19.05.2023.

07:06

Autor: Hina/Reuters/HRT/B.B.B.

Ilustracija, transportni kontejenri

Ilustracija, transportni kontejenri

Foto: Lightboxx / Shutterstock

SAD i Tajvan postigli su dogovor o prvom dijelu svoje trgovinske inicijative "21. stoljeće" koja pokriva tarife i trgovinske olakšice, regulatorne prakse i mala poduzeća, priopćio je Ured američkog trgovinskog predstavnika.


Nakon što se potpiše početni sporazum američko-tajvanske trgovinske inicijative 21. stoljeća, započet će pregovori o drugim trgovinskim područjima, uključujući poljoprivredu, digitalnu trgovinu, radne i ekološke standarde, državna poduzeća i netržišne politike i prakse, najavio je ured.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je u izjavi da sporazum jača odnose SAD-a i Tajvana i pokazuje da mogu raditi zajedno na unapređenju trgovinskih prioriteta za svoje građane.

- Radujemo se nastavku ovih pregovora i dovršetku robusnog trgovinskog sporazuma visokog standarda koji se bavi gospodarskim izazovima 21. stoljeća, rekla je Tai.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!