SAD i talibani potpisali mirovni sporazum

29.02.2020.

10:26

Autor: T.V./Hina

default error photo
U Dohi, glavnom gradu Katara, potpisan je sporazum između SAD-a i talibana koji za cilj ima stvaranje mira i svjetlije u Afganistanu nakon više od 18 godina sukoba.
U Dohi, glavnom gradu Katara, potpisan je sporazum između SAD-a i talibana koji za cilj ima stvaranje mira i svjetlije budućnosti u Afganistanu nakon više od 18 godina sukoba.

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a složili su se da povuku sve svoje trupe iz zemlje u roku od 14 mjeseci ako militanti podrže sporazum.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i čelnici talibana prisustvovali su ceremoniji potpisivanja sporazuma u Dohi u Kataru.

Subota je "monumentalan dan za Afganistan", objavilo je na Twitteru veleposlanstvo SAD-a u Kabulu, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima koji bi mogao donijeti završetak 18-godišnjeg rata u toj južnoazijskoj zemlji.


Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se suzdrže od bilo kakvih napada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!