SAD i Vijetnam razmatraju podizanje diplomatskih odnosa na višu razinu

15.04.2023.

09:58

Autor: V.K./HRT/Hina

SAD i Vijetnam razmatraju podizanje diplomatskih odnosa

SAD i Vijetnam razmatraju podizanje diplomatskih odnosa

Foto: Andrew Harnik / Pool via REUTERS

Vijetnamski premijer Pham Minh Chinh i američki državnik tajnik Antony Blinken u subotu su u Hanoju razgovarali o mogućnosti podizanja odnosa između dviju zemalja, bivših neprijatelja, s razine "sveobuhvatnog partnerstva" na "strateško partnerstvo".

Tijekom svog prvog službenog posjeta toj zemlji na jugoistoku Azije u svojstvu državnog tajnika, Blinken je pohvalio procvat odnosa između dviju zemalja i izrazio želju da se bilateralne veze podignu "još više, na višu razinu".

Chinh je Blinkenu rekao da je poboljšanje bilateralnih odnosa moguće.

- Razmotrit ćemo podizanje partnerstva između dviju zemalja na novu visinu, kazao je Chinh.

Blinken se s Chinhom susreo u subotu ujutro u sklopu trodnevnog posjeta, tijekom kojeg će se također sastati sa šefom Vijetnamske komunističke partije Nguyenom Phuom Trongom u povodu obilježavanja desete godišnjice "sveobuhvatnog partnerstva".

Sjedinjene Američke Države nastoje poboljšati diplomatske odnose kako bi se suprotstavile kineskom utjecaju u azijsko-pacifičkoj regiji, no ostaje nejasno kada bi se točno podizanje razine partnerstva trebalo dogoditi.

Blinken i vijetnamski ministar vanjskih poslova Bui Thanh Son su nakon Blinkenovog sastanka s Chinhom prisustvovali postavljanju kamena temeljca za novu američko veleposlanstvo u Hanoju, čija će izgradnja koštati 1,2 milijarde američkih dolara (oko 1,1 milijarde eura).

Američki državni tajnik je rekao da novo veleposlanstvo predstavlja "sljedeći značajni korak prema jačanju ključnog partnerstva između naših nacija i naroda".

Blinken je stigao u Vijetnam u petak navečer, a u nedjelju ujutro odlazi u Japan radi sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica skupine G7.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!