SAD investicijama želi ubrzati proizvodnju cjepiva

17.11.2021.

20:11

Autor: Hina/HRT/D.S.

Proizvodnja cjepiva

Proizvodnja cjepiva

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Države planiraju investirati milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv COVID-a, čime će biti dostupna dodatna milijarda doza godišnje, rekao je koordinator Bijele kuće za COVID Jeff Zients. 


Aktivisti stvaraju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da šalje veće količine cjepiva siromašnijim državama. 


Jeff Zients je rekao kako vlada planira proizvođačima mRNA cjepiva ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja. 


Jedini proizvođači mRNA cjepiva su američka tvrtka Pfizer i njemačka tvrtka BioNTech te američka Moderna. Zients je rekao kako će se pomagati i podizvođačima tih tvrtki. 


Proizvodnja će krenuti u drugoj polovici 2022., dodao je. 


Investicije u proizvodnju cjepiva dio su javno-privatnog partnerstva kojim se žele zadovoljiti potrebe za cjepivima u SAD-u i svijetu te se pripremiti za buduće pandemije, naglasio je Zients. 


Kratkoročno će taj program omogućiti značajnu količinu doza cjepiva protiv COVID-a za korištenje u svijetu, a dugoročno će se uspostaviti domaća proizvodnja koja će moći brzo isporučivati cjepiva za buduće prijetnje, istaknuo je. 


Zients je objavio kako je najmanje jednu dozu cjepiva dosad primilo 80 posto Amerikanaca starijih od 12 godina. Dodao je da će do kraja srijede prvu dozu primiti 2,6 milijuna djece stare između 5 i 11 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!