SAD istražuje izvor "curenja" dokumenata, oglasio se i Kremlj

10.04.2023.

Zadnja izmjena 13:57

Autor: T.V./HRT/Hina

Pentagon

Pentagon

Foto: Tom Brenner / REUTERS

"Curenje" povjerljivih vojnih dokumenta, koji su objavljeni na društvenim mrežama, uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za koji pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a. Oglasio se i Kremlj. Poručuju kako postoji tendencija da se za sve uvijek okrivljuje Rusiju.

Službenici su rekli da širina tema koje sadržavaju dokumenti - od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika.

- Sada je fokus na tome da je ovo američko "curenje" jer su brojni dokumenti bili samo u posjedu SAD-a, rekao je Reutersu bivši visoki dužnosnik Pentagona Michael Mulroy.

Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s "curenjem" dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata.

Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Istraga usmjerena na nekoliko teorija


Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, no čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava.

Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki dužnosnik ili skupina. Istraga je usmjerena na nekoliko teorija - od nezadovoljnog zaposlenika do unutarnje prijetnje koja želi potkopati američke nacionalne interese.

Iako su povjerljivi dokumenti objavljeni prije nekoliko tjedana, o tome je prvi put izvijestio u petak New York Times.

Kremlj: Postoji tendencija da se za sve krivi Rusiju


Kremlj je poručio kako postoji tendencija da se za sve uvijek okrivljuje Rusiju, komentirajući optužbe da Moskva možda stoji iza "curenja" američkih obavještajnih dokumenata o nizu zemalja, uključujući Ukrajinu.

- Ne mogu to komentirati ni na koji način. Vi i ja znamo da zapravo postoji tendencija da se za sve uvijek okrivljuje Rusiju. To je, općenito, bolest, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o potencijalnoj odgovornosti Rusije.

Peskov je opisao curenje informacija "prilično zanimljivim", a upitan o ideji je li Washington špijunirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Peskov je rekao da se to ne može isključiti.

- No činjenica da Sjedinjene Države već dulje vrijeme špijuniraju brojne šefove država, posebno u europskim prijestolnicama, pojavila se više puta, uzrokujući različite skandalozne situacije, rekao je Peskov. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!