13:04 / 23.07.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

SAD izveo zračne napade na talibane

Američki ratni zrakoplov

Američki ratni zrakoplov

Foto: - / Reuters

Sjedinjene Američke Države izvele su zračne napade podupirući tako afganistansku vladu koja je ponovno pod pritiskom talibana, dok se iz Afganistana povlače strane sile pod vodstvom SAD-Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je SAD posljednjih dana zračnim napadima podržao afganistanske sigurnosne snage, no nije iznosio detalje. 

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kazao je da su u napadima koji su se dogodili u srijedu navečer na periferiji grada Kandahara na jugu zemlje, ubijena tri njihova borca i uništena dva vozila.

- Najoštrije osuđujemo ove napade. (...) SAD je prekršio sporazum iz Dohe; njegove snage nakon svibnja nisu smjele djelovati, izjavio je pozivajući se na sporazum između SAD-a i talibana koji otvara put povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana.

Dodao je da će SAD, ako izvede bilo kakvu operaciju, snositi odgovornost za posljedice. 


Američki predsjednik Joe Biden u travnju je najavio da će se američka vojska povući do 11. rujna, što je razljutilo talibane koji su očekivali će se strane snage otići do svibnja.


Od Bidenove odluke o povlačenju, naglo je poraslo nasilje. Militanti su započeli veliku ofenzivu, zauzeli su okruge i bitne granične prijelaze i okupirali nekoliko glavnih gradova provincije uključujući Kandahar.


Gotovo sve američke trupe, osim onih koje štite diplomatsko sjedište u Kabulu i aerodrom, napustile su zemlju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!