SAD: Koalicija zemalja uspješno komunicira s Kinom o sankcijama Rusiji

07.04.2023.

21:35

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Dužnosnik američkog ministarstva financija u petak je rekao da je koalicija zemalja koja je uvela sankcije Rusije zbog invazije na Ukrajinu pronašla djelotvorni način komunikacije s Kinom o izbjegavanju materijalne pomoći Rusiji. 

Dužnosnik, koji je s agencijom Reuters razgovarao pod uvjetom anonimnosti, rekao je da ta komunikacija znači da, iako su Kina i Rusija najavile otvoreno partnerstvo po nizu pitanja, SAD ne vidi dokaze da Peking Moskvi pruža materijalnu pomoć na razini koja bi bila značajna u tom pogledu. 


Rusija je stoga i dalje usredotočena na podršku Sjeverne Koreje i Irana, tvrdi dužnosnik. 


SAD i saveznici poput Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva uveli su sankcije Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu, od tada stalno jačajući pritisak. Washington je pokrenuo i inicijativu za suzbijanje zaobilaženja sankcija.

 

Pristup Washingtona Kini dosad je bio da izravno komunicira s Pekingom i državama diljem svijeta o rizicima koje nosi materijalna pomoć Rusiji, naglasio je dužnosnik. 


Iako su posjeti američkih dužnosnika Kini ograničeni, oni europski su u aktivnoj komunikaciji i posjećuju Kinu, nastavio je. 


Analitičari smatraju da su odnosi SAD-a i Kine na niskoj razini otkad je Washington normalizirao odnose s Pekingom 1979. godine. 


SAD je ranije ove godine izrazio zabrinutost jer Kina razmatra pomoć Rusiji u naoružanju. 


Washington upozorava države da je spreman djelovati protiv tvrtki i pojedinaca koji Rusiji pružaju materijalnu pomoć u ratu, rekao je dužnosnik. 


SAD tako primjerice želi da Ujedinjeni Arapski Emirati više poštuju sankcije, naglasio je. 


Američki ekonomski dužnosnici ovaj će mjesec putovati u države kako bi ih upoznali o riziku pomaganja Rusiji. Brian Nelson, podtajnik ministarstva financija, putovat će u Švicarsku, Italiju, Austriju i Njemačku, a Elizabeth Rosenberg iz istog ministarstva ide u Kazahstan i Kirgistan. 


Na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke idući tjedan SAD će države upoznati kako Rusija koristi svoju vojnu obavještajnu agenciju GRU da izbjegava sankcije i kontrolu izvoza, piše agencija Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!