07:57 / 24.04.2020.

Autor: B.A./Hina

SAD: Kongres odobrio zakon o pomoći gospodarstvu vrijedan 484 milijarde dolara

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Predstavnički dom je s 388 glasova prihvatio mjeru koju je u utorak jednoglasno prihvatio Senat.
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim tvrtkama pogođenima koronakrizom te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih tijekom pandemije izazvane koronavirusom.

U SAD-u ukupno 828.441 zaraženi, umrlih 46.379
Sve o koronavirusu

Predstavnički dom je s 388 prema pet glasova prihvatio mjeru koju je u utorak jednoglasno prihvatio Senat. Zakon sada treba potpisati američki predsjednik Donald Trump kako bi stupio na snagu.

Zastupnici, mnogi s maskama na licu, zakon su odobrili nakon produljenog razdoblja glasovanja kako bi im bilo omogućena međusobna distanca u skladu s preporukama o zaštiti javnog zdravlja.

Zakon uključuje paket pomoći vrijedan više od 320 milijarda dolara namijenjen malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane koronavirusom, zatim 75 milijarda dolara pomoći za bolnice, 25 milijarda za testiranje na koronavirus te više od 60 milijarda dolara za zajmove namijenjene drugim stradalim sektorima, posebno poljodjelstvu.

Zakon, koji je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca, četvrti je po redu paket pomoći američkom gospodarstvu tijekom pandemije. Te četiri mjere zajedno čine oko 3 bilijuna dolara pomoći.

Trump je prije pozvao Kongres da prihvati taj novi plan pomoći, obećavši da će ga potvrditi.

Ovaj novi fond dolazi nakon paketa vrijednog 349 milijardi dolara, koje su već potrošene za financiranje zajmova namijenjenih malim i srednjim poduzećima odobrenih potkraj ožujka u sklopu povijesnog plana vrijednog 2.000 milijarda dolara potpore američkom gospodarstvu.

Kada se ta nova pomoć malim i srednjim poduzećima napokon odobri, parlamentarni zastupnici žele pregovarati o novom sveobuhvatnom planu potpore američkom gospodarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!