17:51 / 14.05.2020.

Autor: I.D./HINA

SAD: Kriminalci počeli koristiti Covid-19 kao "oružje" za razne napade

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Prijetnje širenjem Covida-19 pojavile su se u cijeloj zemlji i sada se nameće pitanje hoće li savezne države kazneno goniti korištenje novog koronavirusa kao oružja.
Kriminalci diljem SAD-a počeli su koristiti prijetnju "smrtonosnom zarazom koronavirusom" kao oružje u napadima na policiju i na prodavaonice prehrambenih namirnica koje žele opljačkati.

- Sve o koronavirusu

Prijetnje širenjem Covida-19 pojavile su se u cijeloj zemlji i sada se nameće pitanje hoće li savezne države kazneno goniti korištenje novog koronavirusa kao oružja, na način na koji je više od polovice američkih država proglasilo zločinom prijenos HIV-a kada je izbila kriza AIDS-a '80-ih godina.

Muškarac u Michiganu obrisao je nos i lice majicom zaposlenika u trgovini koji je tražio od njega da stavi zaštitnu masku. Šezdesetosmogodišnji muškarac optužen je za napad i ako bude osuđen mogao bi dobiti tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 500 dolara.

U St. Petersburgu na Floridi muškarac je zakašljao i pljunuo na policajce te im zaprijetio širenjem virusa kada su došli u njegov dom na dojavu o obiteljskom nasilju. "Zaradio" je zatvorsku kaznu u trajanju do pet godina po saveznoj optužnici za lažnu prijetnju biološkim oružjem nakon što je testiran i pokazalo se da je negativan na koronavirus.

U San Antoniju u Teksasu muškarac je napisao u objavi na Facebooku da je nekome platio da širi koronavirus u prodavaonicama prehrambenih proizvoda. Utvrdilo se da je lagao, ali je uhićen i optužen.

- Rekao je da je tako pokušao obeshrabriti ljude od odlaska u trgovine kako bi se suzbilo širenje virusa, izjavili su savezni tužitelji u Teksasu.

Prijedlog zakona

New Jersey je među prvim državama koje će razmotriti kriminalizaciju "vjerodostojne prijetnje širenja zaraze Covidom-19", priopćile su vlasti.

- Udruge koje pomažu osobama pozitivnima na HIV rekle su da države moraju biti oprezne prilikom pisanja takvih zakona kako ne bi bili previše široki pa da se počnu kažnjavati i oni koji ne bi trebali, kao što je bilo u slučaju kriminalizacije prijenosa HIV-a, navodi Institut Williams.

Tijekom zadnja četiri desetljeća najmanje 26 država je kriminaliziralo širenje HIV-a.

U New Jerseyu, prijedlog zakona republikanske senatorice Kristin Corrado za kažnjavanje onih koji prijete širenjem Covida-19 s 10 godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dolara bio je ovaj tjedan na senatskom Odboru za proračun.

- Za one koji misle da je zabavno izvesti takvu bolesnu šalu - snosit ćete posljedice vaših loših odluka. Te prijetnje neće biti olako shvaćene i oni koji budu proglašeni krivima bit će kažnjeni, rekla je Corrado.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!