SAD kritizira odluku o povratku Sirije u Arapsku ligu

08.05.2023.

20:45

Autor: Hina/AFP/HRT/B.B.B.

Sastanak Arapske lige

Sastanak Arapske lige

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Sjedinjene Države su u ponedjeljak kritizirale odluku Arapske lige o ponovnom prijemu Sirije, više od jedanaest godina nakon njezina isključenja zbog gušenja narodne pobune koja se prometnula u rat.

- Ne mislimo da Sirija u ovom času zaslužuje da ponovno bude član Arapske lige", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Ministri vanjskih poslova Arapske lige u nedjelju su odlučili vratiti Siriju u tu organizaciju nakon više od desetljeća suspenzije, objavio je njezin glasnogovornik.

Odluka je donesena na zatvorenom sastanku ministara u sjedištu Lige u Kairu, rekao je Gamal Rošdi, glasnogovornik glavnog tajnika organizacije.

Članstvo Sirije suspendirano je 2011. nakon krvavog gušenja uličnih prosvjeda protiv Asadove vladavine koje je kasnije eskaliralo u građanski rat. Velik dio arapskih zemalja povukao je svoje veleposlanike iz Damaska.

Nedavno je nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, obnovilo diplomatske veze sa Sirijom, no pojedine države poput Katara i dalje su protiv potpune normalizacije odnosa s Damaskom bez političkog rješenja tamošnjeg sukoba.

Arapske države pokušavaju postići konsenzus o tome hoće li pozvati Asada na skup Arapske lige koji će se 19. svibnja održati u Rijadu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!