SAD kritizirao SDA zbog korupcije i ometanje istraga

20:19 / 09.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

SAD kritizirao SDA zbog korupcije i ometanje istraga

SAD kritizirao SDA zbog korupcije i ometanje istraga

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Sjedinjene Američke Države oštro su u četvrtak kritizirale vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) optužujući je za korupciju i ometanje istraga o kriminalu, blokadu Federacije BiH i za poticanje podjela u zemlji.

SDA je u srijedu donijela zaključke u kojima je navela da ima isti cilj u BiH kao EU, SAD i Ured visokog predstavnika u izgradnji 'funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona'.

- Kada bi SDA dijelila ove ciljeve sa SAD-om, stranka i njeni dužnosnici ne bi pokušavali blokirati ili ometati istrage o korupciji, ne bi pridonijeli nefunkcionalnosti u Federaciji BiH i ne bi preferirali retoriku podjela u odnosu na smislene pokušaje pomirenja, objavilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu na Twitteru.

Istaknulo je da SAD ne favorizira nijednu političku stranku ili pojedini narod u BiH.

- Podržavamo narod ove zemlje Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale i podržavamo politike koje će donijeti bolju budućnost za građane BiH, stoji u izjavi.

Američki izaslanik za Balkan Gabriel Escobar je ranije ovaj tjedan posjetio Sarajevo i susreo se s predstavnicima triju stranaka, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde koje su najavile zajednički nastup na izborima najesen nasuprot SDA. U izjavama za javnost lokalni dužnosnici su istaknuli kako se njihovi i ciljevi američke politike u BiH posve poklapaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!