SAD na trećem mjestu u svijetu po broju zaraženih

23.03.2020.

19:09

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Pripadnici nacionalne garde bit će raspoređeni u New Yorku, Kaliforniji i Washingtonu.
Sjedinjene Države već su na trećem mjestu u svijetu po broju zaraženih. Potvrđeno je više od 45.500 slučajeva, a preminule su 504 osobe. Predsjednik Donald Trump naredio je raspoređivanje nacionalne garde u tri savezne države koje su najteže pogođene epidemijom.

- Koronavirus - iz minute u minutu

Pripadnici nacionalne garde bit će raspoređeni u New Yorku, Kaliforniji i Washingtonu. Pomagat će u postavljanju mobilnih bolnica s ukupno 4000 kreveta te dopremanju medicinske i druge pomoći. U New Jerseyu vojnici pomažu zdravstvenim djelatnicima u provođenju testiranja na koronavirus. Za predsjednika Donalda Trumpa angažman vojske logičan je potez jer zemlja je, kaže, u ratu.

- Ja sam ratni predsjednik, ovo je rat - drugačija vrsta rata od bilo kojeg dosad. Želim reći građanima Amerike da svakodnevno činimo sve što možemo u borbi protiv tog strašnog, nevidljivog neprijatelja, poručio je Trump.

Za trećinu od više od 100 milijuna Amerikanaca vrijedi naredba: "Ostanite u svojim domovima." Gotovo polovina zaraženih je u New Yorku, kojem uskoro prijeti nestašica medicinske opreme. Brojni stranci žurno ga napuštaju.

Stanovnici drugih dijelova SAD-a nastoje pomoći. Tvornica u Daltonu umjesto žestokih alkoholnih pića počela je proizvoditi sredstvo za dezinfekciju koje besplatno dijeli, a mnogi kod kuće izrađuju zaštitne maske.

Predsjednik Trump odobrio je zahtjeve New Yorka i Washingtona da proglase stanje katastrofe i najavio da će uskoro isto učiniti za Kaliforniju. Na raspolaganju će im time biti savezna sredstva za pomoć.

A nacionalni paket pomoći za suzbijanje posljedica epidemije težak 1,4 bilijuna dolara trenutačno je blokiran u senatu. Naime, demokrati optužuju republikance da je usmjeren ponajprije velikim poduzetnicima, a ne lokalnim zajednicama i bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!