09:20 / 05.06.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

SAD najavio još 266 milijuna dolara pomoći Afganistanu

Pomoć SAD-a Afganistanu

Pomoć SAD-a Afganistanu

Foto: XINHUA/PIXSELL / XINHUA

Sjedinjene Države su u petak najavile dodatnu humanitarnu pomoć Afganistanu vrijednu 266 milijuna dolara, uglavnom namijenjenu borbi s pandemijom COVID-19 dok traje povlačenje stranih snaga iz te zemlje.

- U trenutku dok SAD povlači svoje vojnike iz Afganistana, naše zalaganje je vidljivo. I dalje ćemo odlučno, koristeći se svim diplomatskim, gospodarskim i humanitarnim sredstvima, podupirati mirnu i stabilnu budućnost kakvu Afganistanci traže i zaslužuju, istaknuo je čelnik američke diplomacije Antony Blinken objavljujući informaciju o novoj pomoći.

Ovaj novac namijenjen je za zaštitnu opremu, skloništa, medicinsku skrb i higijenske mjere te za zaštitu najranjivijih, napose žena i djevojčica.

S ovih 266 milijuna dolara, od kojih 157 milijuna osigurava američka agencija za međunarodnu pomoć USAid i 109 milijuna State Department, vrijednost američke humanitarne pomoći Afganistanu penje se na više od 543 milijuna dolara iz proračuna za 2021.

Američka administracija još nije donijela odluku o evakuaciji afganistanskih prevoditelja koji su surađivali s američkom vojskom, a strahuju za svoj život nakon povlačenja stranih snaga iz zemlje.

Dvadesetak zastupnika u Kongresu zatražili su u petak u otvorenom pismu predsjedniku Joeu Bidenu da odmah evakuira više od 18.000 prevoditelja i njihovih obitelji koji su predali zahtjev za useljeničku vizu za SAD.

Nijedna američka institucija nema ni mogućnost ni ovlasti da ih zaštiti u Afganistanu nakon našeg odlaska. Bilo bi nečasno prebaciti na afganistansku vladu odgovornost za zaštitu naših afganistanskih partnera, dodaju demokratski i republikanski zastupnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!