14:58 / 08.02.2021.

Autor: Hina/HRT

SAD najavio ponovno uključenje u Vijeće UN-a za ljudska prava

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Sjedinjene Države sudjelovat će kao promatrač na Vijeću UN-a za ljudska prava, koje je napustilo u lipnju 2018. pod Trumpovom administracijom tražeći reforme, rekao je predstavnik SAD-a na ženevskom forumu.


- Drago mi je obavijestiti vas da će ovo jutro tajnik Antony Blinken objaviti da će se Sjedinjene Države ponovno uključiti u Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava kao promatrač", najavio je Mark Cassayre, otpravnik poslova američke misije pri UN-u u Ženevi. Činimo to znajući da je načelni angažman s Vijećem najučinkovitiji način da se ono reformira i poboljša, istaknuo je Cassayre na organizacijskom sastanku Vijeća.

Trumpova administracija povukla se kao članica vijeća 47 država u lipnju 2018., optužujući forum da ima "kroničnu protuizraelsku pristranost".

Forum, utemeljen 2006., ima kao stalnu točku dnevnog reda izraelska kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijima, a koju Washington već dugo želi ukloniti.

Nakon napuštanja Vijeća, američko izaslanstvo samo je prisustvovalo razmatranju stanja ljudskih prava u svakoj članici UN-a, ali ne na redovitim sastancima vijeća koji se održavaju tri puta godišnje.

- Premda prepoznajemo nedostatke vijeća, znamo da ovo tijelo ima potencijal da bude važan forum za one koji se bore protiv tiranije i nepravde širom svijeta, rekao je Cassayre tijelu koje okuplja 47 zemalja u Ženevi.

Ovo je najnoviji korak američkog predsjednika Joea Bidena da poništi Trumpov izlazak iz nekoliko međunarodnih organizacija i saveza. Otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju, SAD se ponovno pridružio Pariškom sporazumu o zaštiti klime i zaustavio proces napuštanja Svjetske zdravstvene organizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!