07:32 / 29.05.2021.

Autor: Hina/I.B.

SAD najavljuje ciljane sankcije protiv bjeloruskih dužnosnika

G7 traži "trenutačno oslobađanje" Protaševiča

G7 traži "trenutačno oslobađanje" Protaševiča

Foto: Andrius Sytas / REUTERS

Administracija predsjednika Joa Bidena najavila je ciljane sankcije protiv ključnih članova bjeloruske vlade, u odgovoru na prisilno prizemljenje zrakoplova Ryanaira u Minsku i uhićenje oporbenog blogera koji je bio u zrakoplovu.

Prema riječima glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki, SAD je također odlučio suspendirati sporazum iz 2019. između Washingtona i Minska koji je omogućavao zrakoplovnim kompanijama dviju zemalja međusobno korištenje zračnog prostora, a najavila je i druge poteze protiv vlade predsjednika Aleksandra Lukašenka.

U priopćenju, Psaki je pozvala Lukašenka da omogući provedbu vjerodostojne međunarodne istrage vezane uz događaje od 23. svibnja, kada je Bjelorusija prisilila zrakoplov Ryanaira, koji je putovao iz Grčke u Litvu, da sleti u Minsk, nakon čega su uhićeni opozicijski bloger Roman Protašević i njegova djevojka.

Psaki je kazala kako SAD, zajedno s Europskom unijom i drugim saveznicima, sastavlja popis ciljanih sankcija protiv ključnih članova Lukašenkove vlade "povezane s opetovanim kršenjima ljudskih prava i korupcijom, lažiranjem izbora 2020., te s događajima od 23. svibnja".

Prošle godine, Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv osam bjeloruskih dužnosnika zbog izbora u kolovozu 2020., za koje je Zapad sumnjao da su namješteni.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je kazao kako su sankcije protiv Bjelorusije "u igri", ne navodeći detalje.

SAD će također 3. lipnja ponovno uvesti "totalne" sankcije protiv devet bjeloruskih državnih kompanija, što podrazumijeva potpunu zabranu poslovanja s njima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!