21:48 / 16.01.2022.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT

SAD: Najveća stopa inflacije u posljednjih 40 godina

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bidenova administracija suočava se s najvećom stopom inflacije u posljednjih 40 godina. Život u Americi u posljednjih je godinu dana poskupio za više od 7 posto.

Na kraju prve godine mandata predsjednika Bidena podupire oko 40 posto Amerikanaca, U srijedu, dan uoči prve obljetnice održat će prvu veliku konferenciju za novinare na koju će odgovarati na pitanja o tome što je postigao i što nije u prvoj godini mandata - izvijestila je za Dnevnik HTV-a novinarka Branka Slavica.

video thumb

Na crpki u Washingtonu litra benzina prodaje se za gotovo 7 kuna, što je za američke standarde mnogo. Gorivo je u posljednjih godinu dana najviše poskupjelo, narasle su i cijene rabljenih automobila, električne energije, putovanja. Prosječnu obitelj ipak najviše pogađa poskupljenje hrane.

- Primjećujem to na svim proizvodima. Voće, povrće, koje dosta kupujemo, delikatesni proizvodi, ništa ne pojeftinjuje, sve su cijene porasle – kaže Angela Elkins.

Kako bi potaknula gospodarstvo u pandemiji, Bidenova je administracija prošle godine većini građana poslala ček u vrijednosti od 1400 dolara. Ta je mjera potaknula potrošnju, no COVID je poremetio i tržište rada i opskrbu u SAD-u.

- Pandemija je poremetila i dalje remeti lanac opskrbe. Kada imate povišenu razinu potražnje koju ponuda ne može pratiti, to je recept za povećanja cijena i to je ono što se u ovom trenutku događa – objašnjava financijski analitičar Greg McBride.

Uz potrošače, inflacija najviše pogađa vlasnike malih biznisa.

- Naravno da ćemo razmotriti povećanje cijena, ali za sada odolijevamo, sve još uvijek varira. Ni ja kao kupac ne želim ići na mjesta u kojima se cijene stalno mijenjaju, čini mi se da smo još uvijek usred promjena, pričekat ćemo – kaže Alex Kramer, vlasnik kafića.

Visoka inflacija novi je udarac Bidenovoj administraciji na kraju prve godine mandata. Predsjednikovu ekonomsku politiku podupire manje od 40 posto građana.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u je 3,9 posto, financijsko tržište je stabilno, rasle su i plaće građana. No inflacija politički ranjava predsjednika Bidena, ali i demokrate, za deset mjeseci održavaju se izbori za Kongres.

Ekonomisti smatraju da problem inflacije u SAD-u neće nestati preko noći, stručna javnost očekuje intervenciju američke središnje banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!