SAD nametnuo sankcije članovima FSB-a i IRGC-a

27.04.2023.

22:43

Autor: P.F./Hina/HRT

Sankcije zbog pritvaranja Amerikanaca

Sankcije zbog pritvaranja Amerikanaca

Foto: Fer Gregory / Shutterstock

SAD je nametnuo sankcije ruskoj sigurnosnoj službi FSB-u i obavještajnoj jedinici Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) optuživši ih za odgovornost ili sudjelovanje u nezakonitom pritvaranju Amerikanaca u inozemstvu.

Sankcije također ciljaju četiri viša zapovjednika unutar informacijskog odjela IRGC-a, iako je među njima barem jedna osoba koja je prethodno već bila pod američkim sankcijama.

FSB, na meti jer dužnosnici tvrde da je bio uključen u pritvaranje barem jednog američkog građanina čije ime nije otkriveno, također je ranije bio predmetom američkih sankcija.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, viši dužnosnici Bidenove administracije rekli su da ovaj korak ima svrhu pokazati da će oni koji pokušaju američke građane iskoristiti u političke svrhe ili od Washingtona tražiti ustupke morati snositi posljedice.

- Naše djelovanje je jasno i izravno upozorenje onima diljem svijeta koji nezakonito pritvaraju američke građane, priopćio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Potez, rekli su američki dužnosnici, cilja na sprječavanje i odvraćanje daljnjih politički motiviranih zatvaranja Amerikanaca u inozemstvu.

Sankcije su samo početak i bit će ih vjerojatno još, dodao je.

Rusija i Iran, dva američka suparnika, u svojim zatvorima drže veći broj američkih građana, što Washington smatra nezakonitim i politički motiviranim.

Prošli mjesec, ruski FSB uhitio je Evana Gershkovicha, američkog novinara koji radi za Wall Street Journal i optužio ga za špijunažu, koju je on zanijekao. Paul Whelan, bivši američki marinac, služi 16-godišnju zatvorsku kaznu u ruskoj kažnjeničkoj koloniji zbog optužbi da je špijun. On niječe da je činio išta krivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!